Preskocit navigáciu

V Bratislave rokoval výbor NATO pre záložné sily


V Bratislave rokoval výbor NATO pre záložné sily

V dňoch 09. – 11. Októbra 2012 sa pod záštitou náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky uskutočnilo rokovanie výboru NATO pre záložné sily – NRFC (National Reserve Forces Committee).

NRFC je od roku 1996, v súlade s dokumentom MC 392, oficiálnym výborom poskytujúcim odborné rady a stanoviská pre Vojenský výbor NATO (MC – Military Committee) v otázkach plánovania, výcviku a prípadného nasadenia záložných síl. Zároveň je odborným fórom pre výmenu informácií a skúseností medzi členskými krajinami NRFC v otázkach efektívneho využitia záložných síl v prospech národného krízového manažmentu danej krajiny, resp. v spoločných operáciách medzinárodného krízového manažmentu pod vedením NATO. NRFC zároveň poskytuje strategické rady a výraznú podporu pre aktivity spojeneckej organizácie dôstojníkov v zálohe – CIOR (La Confédération Interalliée des Officiers de Réserve) pri napĺňaní cieľov pre podporu činností Aliancie. Na činnosti a aktivitách NRFC sa aktívne podieľa 23 členských krajín Aliancie, vrátane Slovenska, niektoré partnerské krajiny (Austrália, Rakúsko, Švédsko, Južná Afrika) a strategické veliteľstvá NATO – ACO a ACT (Allied Command Operations, Allied Command Transformation).

Hlavným cieľom jesenného rokovania štábnych dôstojníkov NRFC bola diskusia v syndikátnych skupinách ku kľúčovým témam, ktoré budú predmetom zimného kongresu NRFC v januári 2013 vo veliteľstve NATO v Bruseli. Tieto témy vyplývajú zo záverov tohtoročného májového samitu NATO v Chicagu a sú to najmä:

- Iniciatíva pre efektívne využitie spoločných síl (CFI – Connected Forces Ininiative),
- Inteligentná obrana (Smart Defence),
- Strategický plán pre oblasť komunikácie (Strategic Communication Plan).

Rokovanie NRFC v Bratislave organizačne zabezpečil Odbor personálneho manažmentu Štábu pre podporu operácií Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky.



Autor: plk. Maroš Brláš , Foto: plk. Maroš Brláš - Dátum: 12.10.2012
Čítanosť: 12260
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share