Preskocit navigáciu

Vo výbere do slovenských SOF pokračuje polovica uchádzačov


Vo výbere do slovenských SOF pokračuje polovica uchádzačov

 Štvrtým dňom dnes, 18. októbera 2012, pokračuje výber nových príslušníkov do služby v žilinskom 5. pluku špeciálneho určenia.

 Po prvom kole, po preskúšaní z fyzickej kondície, sme sa v pondelok 15. októbra rozlúčili so siedmimi z celkového počtu šesťdesiatdeväť záujemcov, ktorí nastúpili niekoľkodňový maratón výberových disciplín.

 Na druhý výber personálu do pluku v tomto roku sa prihlásilo až sedemdesiatšesť vojakov ozbrojených síl SR, nie všetci však prišli. Medzi tými, ktorí sa na štart výberu postavili, bola i jedna žena.

 Prvý deň výberu začal preskúšaním zo "vševojskových" disciplín uchádzačov o miesto v jedinej slovenskej jednotke SOF (Special Operations Forces - Sily pre špeciálne operácie). Po fyzických testoch vojakov na pôde pluku privítal plukovník Ľubomír Šebo, jeho veliteľ. Vyslovil prianie, aby výberom prešli naozaj najlepší, no nie za cenu zranení či ohrozenia zdravia. Práve zdravie a fyzická a psychická kondícia budú v týchto dňoch podrobené tvrdej skúške.

 V týchto chvíľach bojuje o svoju pozíciu v radoch elitných vojakov už len polovica z pôvodnej necelej sedemdesiatky. Vojaci majú, mimo testov fyzickej kondície, za sebou nočný zrýchlený presun, streľby, niekoľko zrýchlených presunov na rôzne vzdialenosti a činnosť v skupine. Ešte pred zrýchleným nočným presunom, tzv. Black Out-om, odstúpil pre vyčerpanie jeden vojak. Samotný Black Out dramaticky znížil počet uchádzačov a vyradil dvadsaťpäť z nich. K dôvodu vyčerpanie pribudli i ďalšie: nesplnenie limitov, strata motivácie a dve zranenia, ktoré je možné charakterizovať ako ľahké.

 Cieľom výberu do pluku je vybrať príslušníkov OS SR pre potreby 5. pluku špeciálneho určenia - jednotky špeciálnych síl určenej pre plnenie úloh špeciálneho určenia. Počas výberu sa zisťujú okrem fyzickej kondície jednotlivcov aj ich vlastnosti - najmä odhodlanie, disciplína, motivácia, charakter a súdržnosť. Výber má dve časti. Prvá časť je venovaná najmä testom fyzickej zdatnosti a psychickej odolnosti a prevereniu odbornej spôsobilosti. Druhá časť má rámec komplexného zamestnania v teréne. Jej úlohou je preverenie fyzickej a psychickej vytrvalosti, sily, obratnosti a riešenie krízových situácií.

 Podmienkami pre zaradenie profesionálnych vojakov do výberu v zmysle rozkazu náčelníka Generálneho štábu OS SR sú zaradenie do výkonu dočasnej štátnej služby profesionálneho vojaka OS SR, zdravotná klasifikácia "A" a žiadateľ musí byť plavec.

 Odstúpiť z výberu je možné na vlastnú žiadosť, napríklad pre nedostatok motivácie, prípadne zo zdravotných dôvodov. Uchádzač je automaticky vylúčený po závažnom porušení pravidiel BOZP.


Vo výber do slovenských SOF pokračuje polovica uchádzačov I.Vo výber do slovenských SOF pokračuje polovica uchádzačov I.Vo výber do slovenských SOF pokračuje polovica uchádzačov I.Vo výber do slovenských SOF pokračuje polovica uchádzačov I.Vo výber do slovenských SOF pokračuje polovica uchádzačov II.Vo výber do slovenských SOF pokračuje polovica uchádzačov II.

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - npor. Mário Pažický - Dátum: 18.10.2012
Čítanosť: 47117
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share