Preskocit navigáciu

Poľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciách


Poľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciách

Slovensko by mohlo svojim spojencom čoskoro poskytnúť pomoc, ktorú ľudia poznajú napríklad zo serálu M.A.S.H. Slovenská poľná nemocnica sa bude uchádzať o získanie certifikátu, ktorý umožní jej nasadenie v zahraničných operáciách NATO. Príslušníci zdravotníckej jednotky predviedli svoje schopnosti zahraničným pozorovateľom cvičenia Field Hospital 2012, ktoré bolo v uplynulých dňoch v Liptovskom Mikuláši a Lešti a dokázali, že sú hodní uchádzať sa o spomínaný certifikát. V Severoatlantickej aliancii sa tento medzikrok nazýva evaluovanie.

„Počas taktického cvičenia si príslušníci Poľnej mobilnej zdravotníckej jednotky ROLE 2E precvičili reálne nasadenie poľnej nemocnice, tímov preventívnej medicíny a rýchlo nasaditeľných tímov pre vyšetrovanie epidémií,“ uviedol hlavný lekár Ozbrojených síl SR Vladimír Lengvarský.

Úsilie cvičiacich v Liptovskom Mikuláši sa v úvode zameralo na prípravu a spustenie prevádzky poľnej nemocnice, ktorej lôžkové oddelenie obsadili imobilní figuranti. Počas nasledujúcich dní jej pracovníci prijímali a ošetrovali ranených. V tejto etape bola potrebná koordinácia poľnej nemocnice s tímom preventívnej medicíny a jednotkou radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) pri odsúvaní a dekontaminácii poranených z priestoru zamoreného rádioaktívnymi, biologickými a chemickými látkami. Zdravotníci si precvičili aj činnosti v nočných podmienkach a pri opakovaných hromadných stratách.

Do priestorov vo výcvikovom priestore Lešť zas odvelili rýchlo nasaditeľný tím pre vyšetrovanie epidémií, ako aj časť príslušníkov práporu RCHBO. Zisťovali použitie zbraní hromadného ničenia, odoberali vzorky na laboratórnu analýzu. Chemici pracovali v pretlakových odevoch, laboratórne diagnostikovali kontaminované vzorky a dekontaminovali ohrozené osoby a techniku.

Podľa hovorcu Ozbrojených síl SR Milana Vanga sa cvičenia zúčastnilo 99 slovenských vojakov z radov vojenského zdravotníctva a 14 príslušníkov práporu RCHBO. „Činnosť poľnej nemocnice posudzoval hodnotiaci tím zložený nielen z odborníkov OS SR, ale aj z medzinárodných pozorovateľov z Poľska, Českej republiky a z Centra výnimočnosti vojenského zdravotníctva (CoE MilMED) v Budapešti,“ povedal Vanga. Hodnotiaci tím podľa hovorcu armády poľnú mobilnú zdravotnícku jednotku ROLE 2E úspešne evaluoval. „Po úspešnej certifikácii v roku 2013 bude schopná v prípade potreby Severoatlantickej aliancie a po schválení mandátu Národnou radou SR nasadenia vo vojenských operáciách pod velením NATO,“ uzavrel Vanga.


Poľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciáchPoľná nemocnica urobila dôležitý krok k nasadeniu v operáciách

Autor: KaNGŠ - mjr. Milan Vanga, npor. Denisa Haasová , Foto: ÚHL Ružomberok - Dátum: 22.10.2012
Čítanosť: 13883
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share