Preskocit navigáciu

ACT NET Conference – užitočná platforma pre smerovanie OS SR


ACT NET Conference – užitočná platforma pre smerovanie OS SR

Na transformačný proces Ozbrojených síl SR v spolupráci s Nations Engagement Team (NET) bola zameraná konferencia, ktorá sa konala 18. – 19. októbra 2012 v Bratislave pod záštitou náčelníka Štábu strategického plánovania GŠ OS SR, brigádneho generála Josefa Pokorného.

Konferenciu, ktorá sa konala v priestoroch Ministerstva obrany SR, organizoval Generálny štáb OS SR na podnet Spojeneckého veliteľstva pre Transformáciu (Allied Command for Transformation – ACT), ktoré zriadilo NET ako nástroj na ďalšie vzdelávanie personálu rezortov obrany členských krajín NATO.

Brigádny generál Josef Pokorný, ktorý je súčasne aj národným riaditeľom pre transformáciu, už v úvode po oficiálnom otvorení konferencie vyjadril očakávanie, že diskusia na jednotlivé okruhy tém splní naše očakávania a prispeje k skvalitneniu riadiacich procesov nielen v rámci ozbrojených síl, ale prispeje k skvalitneniu spolupráce aj na úrovni ministerstva obrany.

Konferencia bola zameraná na aktualizáciu poznatkov, postupov a trendov Aliancie pri riešení aktuálnych vojensko-odborných oblastí s cieľom ich využitia v transformačnom procese. Diskusie sa niesli v duchu šiestich hlavných oblastí: strategické plány a politika, spolupráca, individuálny a kolektívny výcvik, využívanie skúseností (Lessons Learned), procedúry a postupy proti improvizovaným výbušným prostriedkom (IED) a koncept výstavby a experimentovania (Concept Development & Experimentation).

Podľa brigádneho generála Pokorného bola konferencia jedinečnou príležitosťou na výmenu poznatkov a skúseností expertov z ACT spolu so širokospektrálnym zastúpením príslušníkov rezortu obrany SR, cez odborníkov sekcií ministerstva obrany, Akadémie Ozbrojených síl SR, generálneho štábu, operačných veliteľstiev OS SR, Centra výnimočnosti pre EOD v Trenčíne a 5. pluku špeciálneho určenia Žilina.

„Diskusie v paneloch na predostreté témy boli zaujímavé a prínosné,“ povedal Pokorný. „Poznatky, ktoré všetci účastníci počas konferencie nadobudli, a odporúčania predostreté v jej záveroch zo strany Nations Engagement Team-u, budú s určitosťou prínosom pre budúce smerovanie našich ozbrojených síl,“ zhrnul na záver náčelník Štábu strategického plánovania.



Autor: ŠbSP GŠ OS SR - pplk. Vladimír Belák , Foto: MO SR - Viktor Cicko - Dátum: 22.10.2012
Čítanosť: 11312
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share