Preskocit navigáciu

Prvá rotácia opravárov húfnic D-30 nasadená v Afganistane


Prvá rotácia opravárov húfnic D-30 nasadená v Afganistane

V rámci septembrovej rotácie slovenského kontingentu v operácii ISAF v Afganistane bola nasadená prvá rotácia špecialistov na opravy 122mm húfnic D-30. Šesťčlenná skupina opravárov pôsobí v zostave mnohonárodného slovensko-americko-austrálskeho vojenského poradného tímu pre bojové zabezpečenie (SVK-USA-AUS CSS MAT), ktorého počet sa takto rozrástol na 28 (21 SVK, 5 USA, 2 AUS).

Príslušníci CSS MAT D-30 sa od svojho príchodu už stihli vo svojom novom pôsobisku zabývať, pripraviť si vlastnými silami pracovisko, posúdiť technický stav šiestich kusov D-30 delostreleckej roty (Canon Tolay) a v súčasnej dobe práve vykonávajú opravu prvého kusu.

Oprava húfnic D-30 výrazným spôsobom zvýši spôsobilosti vlastnej palebnej podpory Afganskej národnej armády (ANA – Afghan National Army). Táto úloha nie je vôbec jednoduchá, nakoľko húfnice D-30 nie sú štandardne zavedené v ANA. Afganské delostrelecké jednotky sú vyzbrojené väčšinou darovanou technikou z rôznych krajín pôvodu. Náhradné diely na tieto zbrane nie sú však v logistickom systéme ANA dostupné. Navyše afganskí delostrelci sú schopní húfnice používať, ale nie ošetrovať a opravovať. Sú totiž školení americkými a austrálskymi inštruktormi, ktorí nemajú reálne skúsenosti s používaním tohto typu techniky. Preto jednotlivé kusy techniky sú veľakrát v zanedbanom stave.

Pri prezentácii spôsobilostí CSS MAT D-30 naši afganskí kolegovia a aj koaliční partneri veľmi pozitívne hodnotili očakávaný prínos z pôsobenia tejto skupiny. Najobdivovanejším kusom techniky a hviezdou celej prezentácie sa naozaj neočakávane stala pojazdná automobilová dielňa (PAD-2) na podvozku PV3S, ktorá svojim vekom (rok výroby 1958) a dobrým technickým stavom doslova šokovala Afgancov, u ktorých je už aj trojročné vozidlo „staré“.

Úlohou CSS MAT D-30 je poskytovať asistenciu a poradenstvo v prospech 4. pešej brigády Afganskej národnej armády dislokovanej v provincii Uruzgan, južný Afganistan, pri udržiavaní a rozvoji spôsobilostí palebnej podpory v prospech jednotiek nasadených v stabilizačnej operácii v rámci celej provincie. V operácii ISAF v Afganistane bude v súlade s mandátom NR SR nasadený šesťčlenný tím počas dvoch rotácií, s plánovaným termínom ukončenia pôsobenia v júni 2012. Prvý z nasadených tímov je až na veliteľa skupiny, ktorý pracuje v rámci Pozemných síl OS SR, zložený z príslušníkov Opravárenského práporu Martin, spadajúceho pod Sily výcviku a podpory OS SR.


Prvá rotácia opravárov húfnic D-30 nasadená v AfganistanePrvá rotácia opravárov húfnic D-30 nasadená v AfganistanePrvá rotácia opravárov húfnic D-30 nasadená v AfganistanePrvá rotácia opravárov húfnic D-30 nasadená v AfganistanePrvá rotácia opravárov húfnic D-30 nasadená v AfganistanePrvá rotácia opravárov húfnic D-30 nasadená v AfganistanePrvá rotácia opravárov húfnic D-30 nasadená v Afganistane

Autor: ISAF SLOVCON - pplk. Ferdinand Muríň , Foto: ISAF SLOVCON - kpt. Maroš Gonos - Dátum: 24.10.2012
Čítanosť: 19471
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share