Preskocit navigáciu

Výcvik štábnych dôstojníkov v oblasti odstraňovania a likvidácie výbušných prostriedkov


Výcvik štábnych dôstojníkov v oblasti odstraňovania a likvidácie výbušných prostriedkov

Akreditované Centrum výnimočnosti NATO pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov (EOD) otvorilo v pondelok 15. októbra 2012 štvrtý cyklus výcviku pre štábnych dôstojníkov v priestoroch Posádkového klubu Trenčín.

Do kurzu sa zapojilo 11 príslušníkov členských krajín Aliancie, konkrétne z Belgicka, Francúzska, Poľska a Slovinska, ako aj profesionálni vojaci OS SR. V úvode výcviku sa prítomným prihovoril riaditeľ centra výnimočnosti, plukovník Jaroslav Bielený. Vo svojej reči zdôraznil dôležitosť špecialistov pre odstraňovanie výbušných prostriedkov pri plnení úloh zvyšovania ochrany vojsk, schopnosti vedenia operačného manévru veliteľov ako i prínos v boji proti improvizovaným výbušným systémom.

Poslaním práve ukončeného výcviku bolo zvyšovanie interoperability v oblasti riadenia, velenia, koordinácie, spolupráce a poradenstva v mnohonárodných štruktúrach v priestore nasadenia síl a prostriedkov EOD.

Počas dvojtýždňovej prípravy interní ako i externí lektori odovzdali participantom svoje skúsenosti z oblasti štandardizácie a optimalizácie využitia kapacít EOD na stupni prápor a brigáda. Interných expertov tvorili pracovníci Centra výnimočnosti NATO pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov a externí lektori boli z Centra výnimočnosti NATO pre Spojenú chemickú, biologickú, radiačnú a nukleárnu ochranu, ktorý sídli v českom Vyškove.

Samotný výcvik nebol len teoretického charakteru, keďže vyvrcholil trojdňovým praktickým cvičením, počas ktorého účastníci výcviku museli preukázať a potvrdiť nadobudnuté vedomosti v rámci preddefinovaných scenárov z priestoru nasadenia Afganistan.

V posledný deň výcviku 26. októbra 2012 bol úspešným absolventom odovzdaný certifikát spolu s odznakom štábneho dôstojníka. Absolventi výcviku po návrate k domovským jednotkám budú môcť pôsobiť v rámci svojich národných kontaktných centier pre oblasť EOD (stupeň prápor) alebo budú môcť zastávať pozície v mnohonárodnej štruktúre koordinačného centra EOD v operáciách pod vedením Aliancie.


Výcvik štábnych dôstojníkov v oblasti odstraňovania a likvidácie výbušných prostriedkovVýcvik štábnych dôstojníkov v oblasti odstraňovania a likvidácie výbušných prostriedkov

Autor: CoE EOD - major Alexander Hugyár , Foto: CoE EOD - Dátum: 26.10.2012
Čítanosť: 11169
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share