Preskocit navigáciu

Pietna spomienka na zosnulých


Pietna spomienka na zosnulých

Príslušníci ozbrojených síl a zamestnanci rezortu obrany sa dnes stretli pri Pamätníku zmierenia v areáli ministerstva, aby si tu spomenuli na padlých vojakov a svojich zosnulých kolegov. „Pri bežnom návale povinností nesmieme zabúdať na to, že sme smrteľní a o to viac si vážme každú minútu, ktorú prežijeme v kruhu svojich spolupracovníkov a blízkych,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek pred tým, ako spolu s generálnym vikárom ozbrojených síl a ozbrojených zborov plukovníkom Františkom Počurekom zapálili k pamätníku sviece. Pamätník zmierenia bol slávnostne otvorený 28. augusta 1996. Venovaný je všetkým padlým slovenským vojakom, bez rozdielu na ktorej strane frontu v tej-ktorej vojne zahynuli. V areáli pamätníka sú umiestnené pilóny, v ktorých je umiestnená prsť zeme z bojísk, kde Slováci bojovali a umierali.

Vojaci a zamestnanci následne prešli do Siene slávy, ktorá je venovaná príslušníkom vojenských misií a operácií. „Vždy, keď som v tejto miestnosti, s veľkou hrdosťou si spomeniem, kde všade naši vojaci pôsobili a na všetko to, čo v mene mieru dokázali. No zároveň vždy sa zastavím pri tejto tabuli s menami našich 54 kolegov, ktorí padli pri plnení svojich úloh v zahraničí a pýtam sa, prečo sa to muselo stať... Spomíname si na nich s pietou a s úctou a nikdy na nich nezabudneme...“ povedal generálporučík Peter Vojtek a požiadal ostatných o minútu ticha.


Pietna spomienka na zosnulýchPietna spomienka na zosnulýchPietna spomienka na zosnulýchPietna spomienka na zosnulýchPietna spomienka na zosnulýchPietna spomienka na zosnulých

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 30.10.2012
Čítanosť: 12729
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share