Preskocit navigáciu

Velitelia SOF USA a Slovenska rokovali v Bratislave


Velitelia SOF USA a Slovenska rokovali v Bratislave

 V utorok 30. októbra 2012 sa za spoločným rokovacím stolom stretli náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek s admirálom Williamom Harrym McRavenom, veliteľom Síl pre špeciálne operácie USA, veliteľom Síl pre špeciálne operácie USA v Európe (USSOCEUR - Special Operations Command Europe) generálmajorom Michaelom S. Repassom a plukovníkom Ľubomírom Šebom, veliteľom slovenských Síl pre špeciálne operácie (SOF SVK) - 5. pluku špeciálneho určenia. Americkí partneri vyzdvihli význam pôsobenia slovenských vojakov v operácii ISAF v Afganistane s dôrazom na jednotku SOTU (Special Operations Task Unit – Skupina špeciálneho určenia) a zaujímali sa o stav prípravy jednotky SOTG (Special Operations Task Group - Účelové zoskupenie špeciálnych síl), ktorú má v budúcnosti Slovenská republika v úmysle vyslať do Afganistanu. Generálporučík Vojtek pripomenul, že vyslaniu musí predchádzať politické rozhodnutie vedenia krajiny.

 Rokovaniu veliteľov predchádzalo prijatie u ministra obrany SR Martin Glváča na pôde ministerstva obrany, kde admirál W. H. McRaven vysoko ocenil prínos našich jednotiek SOF (Special Operation Forces - Sily špeciálneho určenia) v Afganistane.  Minister obrany zdôraznil našu pozíciu v Afganistane. „Sme si vedomí, že sme malým, ale dôveryhodným partnerom. Dôkazom je aj pozitívne hodnotenie práce našich vojakov zo strany zahraničných partnerov“, povedal Glváč. Admirál McRaven na stretnutí potvrdil záujem budovať dlhodobý vzťah medzi SR a USA vo vojenskej oblasti, zvlášť v rezorte špeciálnych síl. V súčasnosti v Afganistane pôsobí už tretia rotácia slovenských SOF zo Žiliny.

 Z rúk Martina Glváča si veliteľ Michael S. Repass prevzal pamätnú medailu ministra obrany SR za významný podiel na rozvoji spolupráce slovenských  Síl pre špeciálne operácie v operácii medzinárodného krízového manažmentu ISAF v Afganistane.


V Bratislave rokovali velitelia SOF USA a Slovenska I.V Bratislave rokovali velitelia SOF USA a Slovenska I.V Bratislave rokovali velitelia SOF USA a Slovenska I.V Bratislave rokovali velitelia SOF USA a Slovenska I.V Bratislave rokovali velitelia SOF USA a Slovenska II.

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: MO SR - Viktor Cicko - Dátum: 30.10.2012
Čítanosť: 43158
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share