Preskocit navigáciu

V Afganistane končí ďalšia slovenská jednotka


V Afganistane končí ďalšia slovenská jednotka

Slávnostným odovzdaním symbolického kľúča od vojenskej základne v Tarin Kowte a dekorovaním vojenskými vyznamenaniami Non Article 5 NATO Medal za službu vo vojenskej operácii ISAF, bola príslušníkmi strážnej čaty Tarin Kowt Slovenského kontingentu ISAF odovzdaná jedna z kľúčových úloh – zabezpečenie Force Protection kempu Holland na vojenskej základni v Tarin Kowte. 53 člennú čatu slovenských vojakov vystriedala 63 členná jednotka SECFOR (Security Forces) austrálskych kolegov. Veliteľ čaty, nadporučík Roman Ďuriak počas slávnostného nástupu všetkých vojakov pôsobiacich na MNB-TK (Multi National Base Tarin Kowt) odovzdal maketu symbolického kľúča od vojenskej základne a zodpovednosť za jej ochranu svojmu austrálskemu kolegovi, veliteľovi AUS SECFOR.

Príslušníkom poslednej rotácie strážnej čaty TK a všetkým slovenským vojakom, ktorí počas štyroch rokov zabezpečovali Force Protection kempu Holland, poďakoval austrálsky generál Crane, ktorý je veliteľom Joint Task Force 633. Veliteľ CTU (Combinet Team of Uruzgan), austrálsky plukovník Stuart vysoko pozitívne hodnotil odbornú, profesionálnu kredibilitu slovenských vojakov a ich humánny prínos pre život na vojenskej základni.

Za Slovenské ozbrojené sily odchádzajúcim vojakom, ktorí so cťou splnili svoje úlohy v náročných bezpečnostných a klimatických podmienkach, vyjadril vďačnosť a obdiv za vyše osemmesačné excelentné a bezproblémové pôsobenie hodnostne najvyšší príslušník pôsobiaci vo vojenskej operácii ISAF, plukovník gšt. Svetozár Bohuš. Vo svojom slávnostnom príhovore poďakoval aj všetkým koaličným partnerom za všestrannú pomoc, podporu a ústretovosť, ktorú preukázali príslušníkom Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Ďalej ozrejmil dôvod sťahovania strážnej jednotky z vojenskej základne v Tarin Kowte. Slovenská republika má v úmysle transformovať doteraz vykonávané spôsobilostí na rozšírenie pôsobenia mentorovacích tímov a špeciálnych síl.

V neformálnych rozhovoroch zástupca veliteľa SLOVCON ISAF, kapitán Rudolf Ďurník, poďakoval odchádzajúcim vojakom za kolegialitu a trpezlivosť, ktorú preukázali počas svojho nasadenia jeden voči druhému. Lebo podmienky, v ktorých slúžili možno doslova nazvať bojovými. Neustály kolotoč 12-hodinových služieb v horúcom afganskom prostredí v plnej zbroji, neustály kontakt s miestnym obyvateľstvom, režimové opatrenia dodávky teplej vody, to sú skutočnosti, ktoré na sto percent preverili psychickú i fyzickú zdatnosť vojakov.

Strážna čata slovenských vojakov v afganskom Tarin Kowte pôsobila od septembra 2008. Úlohou jednotky bolo stráženie a ochrana kempu Holland, vykonávanie patrolovania v rámci MNB-TK a vykonávanie VCP (Vehicle Control Poin), nepretržité patrolovanie a vykonávanie plánovaných operácií na základni, stála pohotovosť družstva QRT (Quick Reaction Team) na posilnenie stráženia a riešenie vzniknutých incidentov na MNB-TK.

Pri plnení uvedenej operačnej úlohy sa vystriedalo v ôsmich rotáciách vyše štyristo príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky z vojenských útvarov pozemných síl a to z 11. mechanizovaného práporu Martin, 12. mechanizovaného práporu Nitra, 22. mechanizovaného práporu Michalovce a 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov. Prvým veliteľom strážnej čaty bol nadporučík Michal Móres.

V provincii Uruzgan, kde sa nachádza vojenská základňa Tarin Kowt, aj naďalej ostávajú pôsobiť slovenskí vojaci. Dvaja z nich pracujú v medzinárodnom PRT (Provincial Reconstruction Team), ktorého úlohou je podieľať sa na budovaní infraštruktúry Afganistanu, pätnásť slovenských vojakov spolu s americkými kolegami svojim pôsobením napomáha pri budovaní afganskej armády v CSS MAT (Military Advisory Team). Tejto významnej medzinárodnej jednotke velí slovenský podplukovník. Šiesti naši vojaci sú nasadení v prvej rotácii CSS MAT D-30. Ich úlohou je učiť afganských kolegov opravovať a obsluhovať delostrelecké húfnice. Za svoje nie celé trojmesačné pôsobenie sa skupina našich opravárov preslávila tak medzi svojimi afganskými, ako aj austrálskymi kolegami, lebo v provizórnych podmienkach svojou tímovou prácou „na kolene“ dokázali zgenerálkovať tri húfnice D-30. Práve v čase odovzdávania operačnej úlohy strážnej jednotky TK, príslušníci Afganských ozbrojených síl bilancovali doterajší prínos a konkrétnu pomoc mentorovacích tímov.

Afganskí velitelia jednotlivých kandakov (práporov), ktoré sú v zodpovednosti medzinárodného tímu mentorov, na konkrétnych výsledkoch deklarovali význam pôsobenia mentorovacích tímov pri zvyšovaní efektivity a bojaschopnosti Afganskej armády. Zvlášť pozitívne hodnotili pozitívny vplyv slovenských vojakov na príslušníkov domácich ozbrojených síl, dodal plukovník gšt. Svetozár Bohuš, ktorý sa zúčastnil uvedených prezentácií.


V Afganistane končí ďalšia slovenská jednotkaV Afganistane končí ďalšia slovenská jednotkaV Afganistane končí ďalšia slovenská jednotkaV Afganistane končí ďalšia slovenská jednotkaV Afganistane končí ďalšia slovenská jednotkaV Afganistane končí ďalšia slovenská jednotkaV Afganistane končí ďalšia slovenská jednotkaV Afganistane končí ďalšia slovenská jednotkaV Afganistane končí ďalšia slovenská jednotkaV Afganistane končí ďalšia slovenská jednotka

Autor: NSE SLOVCON , Foto: práp. František Stein, AČR - Dátum: 26.11.2012
Čítanosť: 14725
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share