Preskocit navigáciu

ADL – moderný nástroj vzdelávania a výcviku


ADL – moderný nástroj vzdelávania a výcviku

Dňa 28. novembra 2012 sa uskutočnilo na Generálnom štábe OS SR v Bratislave prvé rokovanie pracovnej skupiny pre zavedenie kurzov ADL (Advanced Distributed Learning) do prípravy príslušníkov OS SR.

Kurzy ADL, ako formu e-learningu, zastrešuje ACT, Norfolk, USA. Je to forma inovatívneho systému prípravy a vzdelávania pre jednotlivca, jednotky, ako aj pre zariadenia, ktoré zabezpečujú výcvik a vzdelávanie. Ponúka možnosti širokého výberu odborných a jazykových kurzov. Kurzy sú voľne dostupné v elektronickej podobe na stránke https://jadl.act.nato.int/. Využívanie uvedených on-line kurzov zvyšuje efektivitu a využitie kapacitných možností výcvikových a vzdelávacích zariadení zabezpečujúcich odborné a kariérne vzdelávanie a výcvik profesionálnych vojakov.

Rokovanie viedol náčelník oddelenia rozvoja personálu Odboru personálneho manažmentu Štábu pre podporu operácií podplukovník Suvák. V úvode citoval slová amerického generála: „Nie je dôležité to, ako sme zaneprázdnení, ale to ako sme efektívni“. Kapitán Dojčar (OdPeM ŠbPO) oboznámil prítomných o možnostiach využívania a tvorby kurzov ADL. Major Ambróz (ŠbSP) informoval o záveroch 80-tej konferencie pracovnej skupiny NTG (NATO Training Group) – IT&ED (Individual Training and Education Development), do ktorej zodpovednosti ADL, ako projekt, spadá. V závere sa major Rybár (PrápV VSVaP) podelil o skúsenosti s využívaním kurzov ADL pri príprave personálu do MKM.

V ďalšom období sa budú na jednotlivých stupňoch velenia, ako aj vzdelávacích a výcvikových zariadeniach MO SR a OS SR, analyzovať možnosti využitia kurzov ADL v príprave personálu.



Autor: kpt. Štefan Dojčar , Foto: Ilustračné foto - Dátum: 03.12.2012
Čítanosť: 12285
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share