Preskocit navigáciu

Minister Glváč ocenil vojakov, ktorí sa vrátili z operácie EUFOR ALTHEA


Minister Glváč ocenil vojakov, ktorí sa vrátili z operácie EUFOR ALTHEA

Minister obrany SR Martin Glváč dnes spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíkom Petrom Vojtekom ocenili pamätnými medailami vojakov a vojačky, ktorí sa vrátili z polročného pôsobenia v operácii EUFOR ALTHEA. Pamätné medaily udelili 13 príslušníkom Ozbrojených síl SR, z toho dvom profesionálnym vojačkám.

„Naďalej zotrvávame na pozícii, že v rámci všetkých troch zoskupení – NATO, EÚ, OSN by sme chceli mať aspoň jednu misiu. Túto operáciu chceme zachovať a zostaneme tak dlho, ako si to bude situácia vyžadovať,“ uviedol minister obrany Martin Glváč. Zároveň vyzdvihol prácu slovenských vojakov a vojačiek, ktorí pôsobia v tejto misii a Slovensku robia svojou prácou dobré meno. „Je to misia, kde si nespomínam, že by sme mali nejaké disciplinárne problémy. Vojaci a vojačky v tejto misii odvádzajú vysoko disciplinovaný a vysoko profesionálny výkon,“ doplnil generálporučík Vojtek.

Príslušníci Ozbrojených síl SR potvrdili, že misia je pre nich náročná tak po fyzickej, ako aj psychickej stránke. „Najmä od 1. septembra prišli veľké zmeny, kde nám znížili počet ľudí, ale navýšili úlohy. Pre mňa to bola veľká výzva, ktorú sme zvládli,“ uviedol veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Róbert Zebegney. Ako ďalej priblížil vojaci plnili úlohy v teréne a stretávali sa s civilistami. „Ľudia nás vnímali veľmi dobre,“ povedal.

Operácia EUFOR ALTHEA bola spustená v decembri 2004, zastrešuje ju Európska únia. Jej hlavnou úlohou je vojenskou prítomnosťou zabrániť opätovnému vypuknutiu násilia na území Bosny a Hercegoviny. Do dnešného dňa sa v operácii EUFOR ALTHEA vystriedalo slovenských 567 vojakov.


Minister Glváč ocenil vojakov, ktorí sa vrátili z operácie EUFOR ALTHEAMinister Glváč ocenil vojakov, ktorí sa vrátili z operácie EUFOR ALTHEAMinister Glváč ocenil vojakov, ktorí sa vrátili z operácie EUFOR ALTHEAMinister Glváč ocenil vojakov, ktorí sa vrátili z operácie EUFOR ALTHEAMinister Glváč ocenil vojakov, ktorí sa vrátili z operácie EUFOR ALTHEA

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 04.12.2012
Čítanosť: 12661
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share