Preskocit navigáciu

Náčelník GŠ OS SR generálporučík Vojtek navštívil Výcvikové centrum spojeneckých síl NATO


Náčelník GŠ OS SR generálporučík Vojtek navštívil Výcvikové centrum spojeneckých síl NATO

Druhý deň pracovnej cesty náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Petra Vojteka v Poľskej republike pokračoval návštevou Výcvikového centra spojeneckých síl NATO (Joint Force Training Centre - JFTC) v Bydgoszczi, jedného z dvoch výcvikových stredísk NATO, kde ho privítal veliteľ centra generálmajor Pavel Macko.

Počas oficiálneho brífingu sa generálporučík Vojtek oboznámil s podmienkami, štruktúrou, kapacitou a výcvikovými aktivitami centra. V diskusii dominovala otázka práce a činnosti slovenských príslušníkov štábu Výcvikového centra spojeneckých síl NATO a zamerania výcviku v centre po ukončení NATO ISAF misie v Afganistane.

Počas návštevy centra náčelník GŠ Vojtek mal možnosť pozorovať priebeh „ISAF pre-deployment výcviku Regionálneho veliteľstva Sever“ (Regional Command North – RC N), pod vedením „nemeckého Bundeswehru“. Regionálne veliteľstvo Sever predstavuje multinárodné veliteľstvo, do ktorého prispieva svojimi príslušníkmi 12 krajín NATO a PfP (Partnerstvo za mier). Do cvičenia je celkovo zapojených 28 národov v rôznych úlohách ako sú: Senior Mentori, príslušníci pre riadenie cvičenia, technická podpora informačných a simulačných technológií a mnoho ďalších v celkovom počte približne 450 vojakov, ale aj civilných expertov.

Generálporučík Vojtek sa v rámci svojho programu stretol aj s príslušníkmi slovenského kontingentu NATO inštitúcii v posádke Bydgoszcz, ktorú okrem JFTC tvorí aj 3. NATO Spojovací prápor. Generálporučík Vojtek vyjadril vďaku za vzornú reprezentáciu slovenských Ozbrojených síl, Slovenskej republiky a vyjadril presvedčenie, že nadobudnuté skúsenosti aplikujú po príchode do života OS SR. Zároveň zaželal všetkým pokojné a šťastné prežitie blížiacich sa Vianočných sviatkov.


Náčelník GŠ OS SR navštívil Výcvikové centrum spojeneckých síl NATONáčelník GŠ OS SR navštívil Výcvikové centrum spojeneckých síl NATONáčelník GŠ OS SR navštívil Výcvikové centrum spojeneckých síl NATONáčelník GŠ OS SR navštívil Výcvikové centrum spojeneckých síl NATONáčelník GŠ OS SR navštívil Výcvikové centrum spojeneckých síl NATONáčelník GŠ OS SR navštívil Výcvikové centrum spojeneckých síl NATONáčelník GŠ OS SR navštívil Výcvikové centrum spojeneckých síl NATONáčelník GŠ OS SR navštívil Výcvikové centrum spojeneckých síl NATO

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: Radosława Kubiczek, JFTC Bydgoszcz - Dátum: 07.12.2012
Čítanosť: 18874
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share