Preskocit navigáciu

Náčelník GŠ OS SR podpísal hlavný plánovací dokument


Náčelník GŠ OS SR podpísal hlavný plánovací dokument

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek dnes 11. decembra 2012 podpísal hlavný plánovací dokument pre Ozbrojené sily SR „Smernice o príprave Ozbrojených síl SR na výcvikový rok 2013“.

Východiskom tvorby tohto dokumentu boli alokované finančné prostriedky pre OS SR v budúcom výcvikovom roku, v porovnaní s požiadavkami na udržanie a dosiahnutie stanovených spôsobilostí OS SR.

Zámerom náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR na rok 2013 je efektívne plánovanie a využívanie dostupných personálnych, vecných a finančných zdrojov k udržaniu, a tam kde sú vytvorené podmienky, k rozvíjaniu komplexnej pripravenosti OS SR.

Príprava OS SR bude cielená na hlavné úlohy, ktoré budú OS SR vo výcvikovom roku 2013 plniť. Tieto sú zamerané na zabezpečenie obrany a bezpečnosti štátu, jeho zvrchovanosti, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti hraníc. Ďalej schopnosti podieľať sa na plnení úloh v čase núdzového stavu a krízových situácií, pri ktorých sú ohrozené životy a zdravie osôb alebo majetok a pri odstraňovaní ich následkov.

V kontexte plnenia záväzkov SR vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv a členstva v medzinárodných organizáciách bude osobitná pozornosť venovaná príprave OS SR na pôsobenie jej príslušníkov v operáciách medzinárodného krízového manažmentu na podporu mieru pod velením NATO, OSN a EÚ. OS SR budú i naďalej aktívne pôsobiť v rámci najrozsiahlejšej vojenskej operácie NATO v Afganistane, v mierovej misii OSN na Cypre a v operácii ALTHEA v Bosne a Hercegovine pod vedením EÚ. Je zámer naďalej pôsobiť aj v pozorovateľských misiách v Gruzínsku a v Sýrii.

V oblasti prípravy a realizácie cvičení bude v roku 2013 vykonané doposiaľ najväčšie cvičenie s medzinárodnou účasťou na území SR, ktoré je zamerané na oblasť logistiky „CAPABLE LOGISTICIAN 2013“. V spojitosti s prípravou personálu na plnenie úloh ochrany vzdušného priestoru SR bude významnou udalosťou uskutočnenie ostrých strelieb jednotiek vzdušných síl OS SR v Poľsku.

Dokument „Smernice o príprave Ozbrojených síl SR na výcvikový rok 2013“ je platformou pre Generálny štáb a veliteľstvá OS SR k ďalšiemu parciálnemu plánovaniu pre nasledujúci rok.



Autor: KaNGŠ , Foto: Ilustračné foto - Dátum: 11.12.2012
Čítanosť: 13409
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share