Preskocit navigáciu

Podpora vojenskej histórii


Podpora vojenskej histórii

Náčelník generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek prijal v utorok 11. decembra generálneho riaditeľa Sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry Slovenskej republiky Pavla Šimuniča a pri príležitosti jeho životného jubilea ho vyznamenal Pamätnou medailou náčelníka Generálneho štábu OS SR III. stupňa.

Pavel Šimunič pôsobil väčšinu svojho života ako vojenský historik (v rokoch 1977 až 2003 a 2010 až 2012). Aj na ministerstve kultúry spolupracuje s rezortom obrany a s Vojenským historickým ústavom, najmä v oblasti digitalizácii zbierkových predmetov, starostlivosti o národné kultúrne pamiatky a spracúvaní metodicky práce múzeí, galérií a knižníc. Na prijatí bol prítomný aj riaditeľ Vojenského historického ústavu podplukovník Miloslav Čaplovič.

„Pozorne sledujem a veľmi si vážim prácu všetkých, ktorí sa venujú vojenskej histórii, pretože z nej vychádzajú ťažiskové tradície a hrdosť našich ozbrojených síl,“ povedal generálporučík Vojtek. Uviedol, že okrem práce expertov podporuje v ozbrojených silách aj vzťah k vojenskej histórii takpovediac „zdola“. Okrem iného to znamená, že víta iniciatívu najmä v jednotlivých útvaroch, ktoré preberajú patronáty nad rôznymi pamätníkmi v mieste ich posádok. Ako príklad spomenul Nitru, Martin, Sliač, Hlohovec, Kuchyňu či Prešov.

V jeho záujme je aj posilnenie spolupráce ozbrojených síl s rôznymi občianskymi združeniami, ktoré sa venujú vojenským dejinám. Ako v tomto smere dodal podplukovník Čaplovič, tieto združenia, obce, ako aj niektoré súkromné osoby, dokázali v ostatnom období opraviť a verejnosti na viacerých podujatiach prezentujú, až štyri stovky rozličných technických exponátov. Pavel Šimunič pozitívne ocenil, že záujem o históriu, vrátane vojenskej, na Slovensku rastie. Aj preto sa spoločne s generálporučíkom Vojtekom a podplukovníkom Čaplovičom začali zatiaľ iba predbežne zaoberať aj otázkou možnej stálej expozície vojenskej histórie v Bratislave, ktorá nateraz v hlavnom meste absentuje.


Podpora vojenskej históriiPodpora vojenskej históriiPodpora vojenskej históriiPodpora vojenskej históriiPodpora vojenskej históriiPodpora vojenskej históriiPodpora vojenskej histórii

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 13.12.2012
Čítanosť: 13445
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share