Preskocit navigáciu

Hlavný poddôstojník OS SR navštívil rotu v Močiari


Hlavný poddôstojník OS SR navštívil rotu v Močiari

V rámci presunu na minulotýždňové výjazdové zasadanie Vojenskej rady náčelníka Generálneho štábu OS SR, hlavný poddôstojník OS SR šbnrtm. Vladimír Beluš navštívil príslušníkov 4. roty rádiolokačného prieskumu (4. rRLPs) Močiar v sprievode veliaceho poddôstojníka Vzdušných síl OS SR šbnrtm. Petra Kuku.

V úvode návštevy veliacich poddôstojníkov privítal veliteľ 4.rRLPs kapitán Peter Motičák. Veliteľ roty predstavil rotu a spolu si prezreli priestory tylovej časti jednotky. Hlavný poddôstojník bol informovaný o chode jednotky a o zabezpečovaní služieb. Práca na tejto odlúčenej jednotke je pre každého profesionálneho vojaka výzvou. Je o to náročnejšia, že sa nachádza vo vysokom horskom teréne, čo nie je vždy jednoduché. Napríklad v zimnom období je ich najväčším nepriateľom sneh, s ktorým sa musia popasovať pri presunoch do práce.

Velenie jednotky sa nachádza na tylovej časti, bojová časť jednotky je umiestnená o 500 metrov vyššie v ťažko prístupnom teréne. Na bojovej časti je umiestnený rádiolokačný prostriedok, ktorý je kľúčovou technikou jednotky. 4. rota rádiolokačného prieskumu Močiar je súčasťou systému NATINADS, ktorý pomáha chrániť vzdušný priestor celej Slovenskej republiky. Veliaci poddôstojník vzdušných síl zdôraznil, že vojaci na rote to vôbec nemajú ľahké. Ich práca musí byť zodpovedná a na výkon služby, ktorý je vždy veľmi náročný a dôležitý, musia byť dobre pripravení, keďže sú neoddeliteľnou súčasťou pri zabezpečovaní ochrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky.



Autor: KaNGŠ - rtm. Peter Báleš , Foto: autor - Dátum: 18.12.2012
Čítanosť: 13925
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share