Preskocit navigáciu

Tábor slovenských vojakov v Kandaháre skrášľuje japonská čerešňa


Tábor slovenských vojakov v Kandaháre skrášľuje japonská čerešňa

Najväčší tábor slovenského kontingentu na leteckej základni v Kandaháre od dnešného dňa skrášľuje japonská čerešňa. Do prašného Afganistanu ju dnes vojakom prišli „slávnostne“ zasadiť minister obrany SR Martin Glváč, spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíkom Petrom Vojtekom. „Bolo to želanie slovenských vojakov, pretože podľa nich krásne kvitne. Vojaci prisľúbili, že sa o ňu budú starať,“ uviedol minister. Táto čerešňa bude jediným stromom v slovenskom kempe a jeho okolí. Šéf rezortu obrany navštívil slovenský kontingent v operácii ISAF po prvýkrát od nástupu do funkcie.

Minister obrany počas neformálneho stretnutia s vojakmi vysoko ocenil ich prácu a to, že robia Slovensku v zahraničí iba dobré meno. Na stretnutí deklaroval, že urobí všetko pre to, aby sa pracovné podmienky slovenských vojakov, či už doma alebo v zahraničí zlepšovali. Ubezpečil ich, že už v tomto roku by malo ísť na nákup novej techniky a výzbroje oveľa viac peňazí, ako tomu bolo v prechádzajúcich rokoch.

V operácii ISAF v Afganistane v súčasnosti pôsobí 253 príslušníkov Ozbrojených síl SR, vrátane štyroch žien. Slovenskí vojaci pôsobia na veliteľstve kontingentu, v národnom podpornom prvku, v rozličných pozíciách a úrovniach velenia operácie ISAF, v poradenských a výcvikových tímoch pre zabezpečenie výcviku príslušníkov afganskej armády a polície. Zastúpenie máme aj v provinčnom a rekonštrukčnom tíme a v jednotke medzinárodnej vojenskej polície, kde sa naši vojaci podieľajú na odstraňovaní nástražných výbušných systémov. Strážna jednotka, ktorá je našou najväčšou v Afganistane, zabezpečuje ochranu a obranu základne na letisku v Kandaháre. Príslušníci Ozbrojených síl SR pôsobia aj v jednotke pre plnenie špeciálnych operácií, ktorej úlohu je výcvik afganských špeciálnych zásahových jednotiek. Veliteľom aktuálnej 19. rotácie je podplukovník Zoltán Farkas.


Tábor slovenských vojakov v Kandaháre skrášľuje japonská čerešňaTábor slovenských vojakov v Kandaháre skrášľuje japonská čerešňaTábor slovenských vojakov v Kandaháre skrášľuje japonská čerešňaTábor slovenských vojakov v Kandaháre skrášľuje japonská čerešňaTábor slovenských vojakov v Kandaháre skrášľuje japonská čerešňa

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Danka Capáková - Dátum: 15.01.2013
Čítanosť: 11647
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share