Preskocit navigáciu

M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014


M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014

Slovenská republika chce ponechať strážnu jednotku v Kandaháre až do konca roka 2014. V Afganistane to dnes potvrdil minister obrany SR Martin Glváč, ktorý navštívil slovenský kontingent spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíkom Petrom Vojtekom a poslancami brannobezpečnostného výboru. Po prvýkrát delegáciu ministra obrany sprevádzal aj americký veľvyslanec Theodore Sedgwick

„Aj keď postupne sa budú vojská sťahovať, strážne jednotky je tu treba do poslednej chvíle. Aj Aliancia a Spojené štáty americké majú záujem, aby naša strážna jednotka zostala v Afganistane až do konca roka 2014. Budeme sa tiež uchádzať o mandát pre SOTG jednotky, ktoré by plnili úlohy mentoringu a poradenstva pre jednotky špeciálnych operácií afganských bezpečnostných zložiek,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Zároveň potvrdil, že bude ešte potrebné s partnermi rokovať o finančných prostriedkoch, alebo iných zvýhodneniach, ktoré by sme mohli týmto krokom získať.

Ako ďalej šéf rezortu obrany spresnil, prvá rotácia SOTG jednotiek by mohla byť nasadená do Afganistanu ešte v prvej polovici roku 2014. „Samozrejme veľmi by nám pohlo, že ozbrojené sily by týmto získali aj nové spôsobilosti. Som rád, že sú tu s nami aj poslanci Národnej rady SR, ktorí v zákonodarnom zbore rozhodujú o vyslaní týchto jednotiek a mohli sa presvedčiť, že tu nejde o žiadnu dovolenku, ale vzornú reprezentáciu našej krajiny,“ zdôraznil minister, ktorý dnes rokoval aj s veliteľom základne Kandahár americkým brigádnym generálom Johnom L.Dolanom.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka je výhodou slovenských vojakov, že sa dokážu vžiť s afganským obyvateľstvom. Vysvetľuje si to tým, že už pri výcviku sú vedení k tomu, že Afganci sú pre nich partnermi a nie krajinou, kam prišli z pozície nadradenosti. „Vedia, že sem prišli, aby pomohli a snažili sa domácich vycvičiť tak, aby si vedeli zabezpečiť pokoj a mier vo vlastnej krajine sami,“ vysvetlil generálporučík Vojtek. Zároveň upozornil, že dnes sa mohla aj slovenská delegácia presvedčiť, že slovenskí vojaci urobili v Afganistane kus práce. „Videli sme množstvo zariadení, ktoré tu ženijná rota vybudovala,“ uviedol.

Americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick potvrdil, že slovenskí vojaci odvádzajú svoju prácu naozaj veľmi dobre. „Sú známi tým, ako zvládajú svoje povinnosti na juhu krajiny, kde veľmi dobre rozvíjajú vzťahy s miestnym obyvateľstvom a afganskou populáciu. Takisto strážia celú túto základňu. Veľmi hrdinsky sa zachovali aj v októbri minulého roku, keď došlo k incidentu a zachránili množstvo životov tým, že sa im podarilo zneškodniť bombu, ktorá by inak explodovala na základni,“ uviedol.


M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014M. Glváč: Strážnu jednotku chceme v Afganistane ponechať do konca roka 2014

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Danka Capáková - Dátum: 15.01.2013
Čítanosť: 10114
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share