Preskocit navigáciu

Náčelníci v Bruseli prerokovali aktuálne otázky NATO


Náčelníci v Bruseli prerokovali aktuálne otázky NATO

V dňoch 16. a 17. januára 2013 sa náčelníci Generálnych štábov/štábov obrany spojeneckých a partnerských krajín stretli v Bruseli na rokovaní Vojenského výboru NATO, aby prerokovali otázky operácií, spolupráce s partnerskými krajinami a transformácie Aliancie.

Vzhľadom k tomu, že náčelník GŠ OS SR generálporučík Peter Vojtek v tomto čase sprevádzal ministra obrany SR na jeho inšpekcii jednotiek OS SR v Afganistane, delegáciu OS SR viedol stály vojenský predstaviteľ SR pri Vojenskom výbore NATO generálporučík Peter Gajdoš.

Rokovanie Vojenského výboru NATO začalo neformálnym stretnutím s generálnym tajomníkom NATO za účasti vrchného veliteľa spojeneckých síl NATO v Európe admirála Jamesa G. Stavridisa (SACEUR) a vrchného spojeneckého veliteľa NATO pre transformáciu generála Jean-Paula Palomérosa (SACT). Generálny tajomník NATO zdôraznil priority na rok 2013 a to konkrétne Afganistan, budovanie spôsobilostí a pripravenosť. Rokovanie pokračovalo témou operácii. V operácii ISAF sa náčelníci Generálnych štábov/štábov obrany venovali hlavne otázkam spojených s obdobím rokov 2013 až 2014, ako aj predpokladanom vývoji a účasti Aliancie v Afganistane po roku 2014. Následne upriamili svoju pozornosť aj na operácie KFOR, OOS a OAE (Operation Ocean Shield – operácia Oceánsky štít a Operation Active Endeavour – operácia Aktívne úsilie.

V oblasti transformácie prerokovali otázky rozvoja vojenských spôsobilostí po roku 2014 a v tejto súvislosti aj otázky implementácie iniciatív Smart Defence a Connected Forces s dôrazom na koncept NRF. Náčelníci pokračovali v rokovaní riešením otázok spolupráce s partnerskými krajinami, kde sa venovali najmä zapojeniu partnerov pri adresovaní novovznikajúcich bezpečnostných hrozieb a súčasnej bezpečnostnej situácii v oblasti Stredomoria a severnej Afriky. Samostatnú pozornosť venovali oblasti spolupráci Aliancie s Ruskom, kde boli schválené pracovné plány vojenskej spolupráce na rok 2013. Za ruskú stranu sa rokovaní zúčastnil novovymenovaný náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej federácie generálplukovník Valerij Vasilievič Gerasimov.



Autor: OS SR - mjr. Viliam Sabovčík, Brusel , Foto: Ilustračné - Dátum: 17.01.2013
Čítanosť: 11289
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share