Preskocit navigáciu

Ďalší náročný rok pred JFTC


Ďalší náročný rok pred JFTC

Výcvikové centrum spoločných síl NATO v Bydgoszczi (JFTC) inaugurovalo nový náročný výcvikový rok za účasti takmer stovky významných hostí, vrátane viacerých poslancov poľského sejmu, vojevodkyne Kujavsko-pomorského vojvodstva p. Ewy Mes, primátora mesta Bydgoszcz p. Rafala Bruského, médií a početných predstaviteľov vojenských a civilných organizácií, diplomatického zboru a regionálnej a miestnej samosprávy.

Už tradičná novoročná recepcia JFTC, ktorá sa uskutočnila 18. januára, poskytla vynikajúcu príležitosť na zrhnutie práce centra v roku 2012 a oboznámenie prítomných s plánom veliteľa JFTC na rok 2013 a zároveň stretnutie so všetkými verejnými predstaviteľmi a inštitúciami, ktoré podporovali centrum počas roku 2012.

„Počas posledných dvanásť mesiacov sme výrazne zintenzívnili naše výcvikové úsilie a dosiahli sme historicky najvyššie výcvikové tempo, zatiaľ čo sme udržiavali a naďalej zlepšovali vysokú kvalitu výcviku vykonávaného tu v JFTC“ zdôraznil generál Macko, veliteľ JFTC. „Dnes sú desiatky výcvikových a poradenských tímov, ktoré dosiahli svoju profesionálnu úroveň aj vďaka výcviku v JFTC, úspešne nasadené v misii ISAF. (...)Výcvik regionálneho veliteľstva Sever môže slúžiť ako vzor výcviku pre ostatné regionálne veliteľstvá ISAF. Úspešne sme pokračovali v implementácii koncepcie distribuovaného výcviku počas série cvičení Unified Endeavor. Opätovne sme realizovali veľmi úspešné cvičenie CWIX (Coalition Warrior Interoperability Experimentation, Exploration and Exercise), počas ktorého sa Bydgoszcz stala virtuálnym hlavným mestom NATO pre systémy velenia a riadenia a ktoré bolo zároveň našou najväšou aktivitou v uplynulom roku“ vymenoval generál Macko niektoré z dosiahnutých úspechov.

Súčasne však veliteľ JFTC zdôraznil aj to, že centrum získalo aj nové skúsenosti a schopnosti najmä v druhej polovine roku 2012. Centrum realizovalo úplne nové druhy cvičení pre veliteľstvá NATO a veliteľstvá síl členských krajín, založené na fiktívnych scenároch. „Tieto výcvikové aktivity plne demonštrovali našu schopnosť vykonávať aj iný výcvik než pre misiu ISAF a jednoznačne ukázali, že JFTC má zaistenú budúcnosť aj po skončení misie ISAF“- povedal veliteľ JFTC. Takisto ubezpečil prítomných, že tento typ výcviku zostane jednou z klúčových oblastí činnosti aj v roku 2013. Tieto „transformačné“ aktivity sú plne v súlade s tzv. iniciatívou prepojených síl, ktorú navrhol generálny tajomník NATO a ktorá bola schválená na poslednom samite NATO v Chicagu. Táto inicitíva sa priamo zameriava na vzdelávanie a výcvik, ako aj na vzájomné prepojenie a interoperabilitu vojenských síl NATO.

Pravideľná novoročná recepcia je zároveň výnimočnou príležitosťou pre veliteľa JFTC na vyjadrenie svojej vďaky a uznania za komplexnú podporu, ktorej sa centru dostáva od celoštátnych a regionálnych autorít, ako aj z externých inštitúcií a kooperujúcich spoločností. Aj tento rok im veliteľ poďakoval za ich zainteresovanosť a priateľstvo. „Vaša krajina a Vaše mesto sa stali druhým domovom pre nás, pre našich príslušníkov. Sme hrdí na to, že sme tu s Vami a že môžeme byť aspoň dočasne Vašími spoluobčanmi,“ dodal generál Macko. Slávnostná časť recepcia bola zakončená spoločným prípitkom na prosperujúcu spoluprácu medzi centrom a jeho partnerskými inštitúciami, ako aj na počesť spoločnej rodiny „NATO-Poľsko“ a komunity mesta Bydgoszczi a Kujavsko-pomorského regiónu.


Ďalší náročný rok pred JFTCĎalší náročný rok pred JFTCĎalší náročný rok pred JFTCĎalší náročný rok pred JFTC

Autor: NATO Joint Force Training Centre, Bydgoszcz, Poľsko , Foto: autor - Dátum: 23.01.2013
Čítanosť: 10824
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share