Preskocit navigáciu

Slovensko tento rok predsedá projektu TISA


Slovensko tento rok predsedá projektu TISA

Slovenská republika už po tretíkrát prevzala predsedníctvo v projekte TISA. V pravidelnom ročnom cykle tak vystriedala Rumunsko. Protokol za Slovenskú republiku podpísal dňa 30. januára 2013 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálmajor Miroslav Kocian a za rumunskú stranu zástupca náčelníka Generálneho štábu OS Rumunska generálporučík Dan Ghica-Radu. Slávnostné odovzdanie a prevzatie predsedníctva v tomto projekte sa uskutočnilo v rumunskom Sibiu.

Projekt TISA predstavuje efektívnu formu vzájomnej pomoci medzi partnerskými krajinami participujúcimi v tomto projekte v prípade živelných katastrof, prostredníctvom spoločného práporu. Mnohonárodný ženijný prápor (MNžpr) „TISA“ vznikol na základe medzivládnej dohody podpísanej 18. januára 2002 v Budapešti medzi vládami Slovenskej republiky, Rumunska, Maďarska a Ukrajiny. Jeho základným poslaním je poskytovať pomoc miestnemu civilnému obyvateľstvu a zúčastňovať sa na znižovaní škôd pri katastrofách v povodí rieky Tisy.

Mnohonárodný ženijný prápor môže byť v prípade potreby nasadený pri znižovaní následkov katastrofy na základe žiadosti jednej zo zmluvných strán na území štátu, kde došlo ku katastrofe alebo existuje reálne nebezpečenstvo, že k takejto katastrofe dôjde. Prápor je zložený z mnohonárodného veliteľstva práporu a národných jednotiek - modulov. Počet vojakov nepresiahne 800 osôb, jeden štát v ňom môže mať od sto do dvesto osôb. Za Slovensko v ňom pôsobí ženijný prápor Pozemných síl OS SR Sereď.
V rámci projektu TISA sa každoročne uskutočňujú cvičenia jednotiek partnerských krajín, vždy v aktuálnej predsedníckej krajine. V tomto roku to bude cvičenie Blonde Avalanche 2013 na Slovensku.


Slovensko tento rok predsedá projektu TISASlovensko tento rok predsedá projektu TISASlovensko tento rok predsedá projektu TISASlovensko tento rok predsedá projektu TISASlovensko tento rok predsedá projektu TISA

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: KaNGŠ - kpt. Marek Petrík - Dátum: 01.02.2013
Čítanosť: 12373
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share