Preskocit navigáciu

Slovenský poradenský tím v Uruzgane pôsobí v nových priestoroch


Slovenský poradenský tím v Uruzgane pôsobí v nových priestoroch

Reorganizácia Multinárodnej základne Tarin Kowt sa dotkla aj medzinárodného poradenského tímu CSS MAT. Postupné sťahovanie koaličných síl v provincii Uruzgan je sprevádzané redukciou kempu Holland a z tohto dôvodu sa tím v predchádzajúcich dňoch presťahoval do nových priestorov. V týchto priestoroch dnes pôsobia všetky poradenské tímy a tak ukončenie sťahovania vyvrcholilo ceremoniálom otvorenia spoločných priestorov „Community of interest“ 4. brigády 205. zboru afgánskej národnej armády.

Na otváraní centra spojenom s odhaľovaním tabule pri vstupe sa zúčastnil veliteľ 7. práporu kráľovského austrálskeho pluku (7RAR) podplukovník Malcolm Wells, ktorý odhalil tabuľu spolu so staršími predstaviteľmi jednotlivých participujúcich národov, majorom Joshuom Clarkom, zástupcom veliteľa spoločného slovensko-americko-austrálskeho poradenského tímu CSS MAT a majorom Štefanom Zemanovičom, veliteľom tímu CSS MAT. Na spomínanom akte sa zúčastnili všetci príslušníci jednotiek vykonávajúcich poradenstvo 4. brigády afgánskej národnej armády, ktorých znaky možno vidieť na tabuli.

Činnosť poradenských tímov v provincii Uruzgan je v súčasnej dobe jednou z najdôležitejších, nakoľko do konca roka 2013 zložky afgánskych bezpečnostných síl prevezmú samostatnú zodpovednosť za bezpečnosť v provincii.

Aktuálna rotácia CSS MAT pôsobí už tretí mesiac v priestore operácie a podľa slov velenia kombinovaného tímu Uruzgan (CTU), v ktorého zostave ako súčasť 7RAR pôsobí, odvádza mimoriadne dobrú prácu, čoho dôkazom sú aj pochvalné slová počas častých návštev zástupcu veliteľa CTU plukovníka Douglasa Cardinaleho: „Slováci odvádzajú mimoriadne dobré výsledky v oblasti prípravy afgánskej národnej armády. Svojim osobitým prístupom zvyčajne uspejú aj tam kde iné národnosti takrečeno pohoria“.

Medzinárodný vojenský poradenský tím pre oblasť bojového zabezpečenia (CSS MAT), pôsobí v provincii Uruzgan od začiatku decembra 2012 pod velením majora Štefana Zemanoviča. Od začiatku nasadenia poradcovia dokázali zmeniť spôsob prípravy príslušníkov ANA v súlade s plánom dosiahnutia samostatnosti 4. brigády ANA. V súčasnosti je výcvik príslušníkov ANA zameraný na „kinestetický“ výcvik a prípravu zboru inštruktorov v oblasti bojového zabezpečenia s výhľadom na odovzdanie zodpovednosti za prípravu odborného personálu do konca apríla 2013. Výcvik pokračuje následným monitorovaním priebehu prípravy do konca nasadenia tímu v priestore operácie ako aj s priebežným poradenstvom pri riešení problémov denného života 5. práporu bojového zabezpečenia.


Slovenský poradenský tím v Uruzgane pôsobí v nových priestorochSlovenský poradenský tím v Uruzgane pôsobí v nových priestorochSlovenský poradenský tím v Uruzgane pôsobí v nových priestorochSlovenský poradenský tím v Uruzgane pôsobí v nových priestoroch

Autor: SLOVCON ISAF , Foto: autor - Dátum: 11.02.2013
Čítanosť: 12863
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share