Preskocit navigáciu

Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“


Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“

 V piatok 22. februára 2013 navštívil 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico. Sprevádzali ho minister obrany SR Martin Glváč a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) generálporučík Peter Vojtek. Medzi hosťami boli i reprezentanti miestnej samosprávy predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár a primátor mesta Žilina Igor Choma.

 „Verím, že tento pluk, ktorý je pod priamym velením náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR bude mať stálu podporu aj vedenia Ministerstva obrany SR, pretože toto sú ľudia, ktorí môžu Slovenskú republiku dobre reprezentovať a robiť jej dobré meno. Predovšetkým sú to ale vojaci, ktorí vedia zasahovať v tých najkrízovejších a najrizikovejších operáciách,“ povedal premiér. „Je to prvá návšteva vojenského zariadenia pokiaľ ide o moje druhé funkčné obdobie. A rozhodol som sa, že začnem od toho najlepšieho, čo máme v slovenskej armáde, a to je špeciálny pluk Jozefa Gabčíka v Žiline.  Predovšetkým ma to zaujíma z toho pohľadu, že časť vojakov, ktorí pôsobia v tomto pluku, nás reprezentuje v Afganistane. A sú tu ďalšie úvahy do budúcnosti, ako sa bude Slovensko zapájať do špeciálnych operácií,“ povedal predseda vlády novinárom na pôde 5. pluku špeciálneho určenia.

 Úvodný brífing, vedený veliteľom 5. pluku plukovníkom Ľubomírom Šebom, priblížil hosťom históriu pluku, jeho poslanie, štruktúru a súčasné úlohy plnené doma i v zahraničí. Nosnou témou brífingu bolo aktuálne nasadenie jednotky SOTU (Special Operation Task Unit - skupina špeciálneho určenia) a predpokladané nasadenie jednotky SOTG (Special Operations Task Group – Účelové zoskupenie špeciálnych síl) v operácii slovenských Síl pre špeciálne operácie v operácii ISAF SOF v Afganistane. Po skončení brífingu si návšteva prezrela aktuálne materiálne vybavenie ako zbraňové systémy, mobilnú techniku, výsadkový, zdravotnícky a iný špeciálny materiál používaný členmi tejto jednotky.

 „Hovorili sme aj o medzinárodnej spolupráci, pretože slovenská armáda získava na kredite predovšetkým účasťou v medzinárodných operáciách. Špeciálny pluk má naozaj vysoké renomé a často, keď sa rozprávam s diplomatmi, tak ho spomínajú. Nedávno som mal stretnutie s americkým veľvyslancom, ktorý mimoriadne oceňoval prácu tohto pluku. Pochopiteľne ma zaujíma aj výstroj a výzbroj takéhoto špecializovaného pluku, pretože to nie sú štandardní vojaci. Sú to vojaci, ktorí sú pripravovaní na náročné úlohy v rôznych podmienkach,“ uviedol Fico. Premiér zdôraznil, že jednou z úloh Ozbrojených síl SR ako členského štátu NATO je participovať na medzinárodných misiách. „Musíme však brať na zreteľ, že z Afganistanu sa postupne sťahujú vojenské jednotky. Samotná americká armáda znižuje svoju prítomnosť, naši odchádzajú, časť vojakov sa o chvíľu vracia na Slovensko. Preto rokujeme čo ďalej, čo sa od nás očakáva, aké úlohy by naši vojaci mohli plniť. A pokiaľ podmienky budú zodpovedať našim predstavám nevylučujem, že Národná rada SR bude opätovne rokovať a hlasovať o ďalšom mandáte vojakov SR v týchto misiách. Ale musí ísť vždy, to je naša podmienka, o misiu, ktorá sa opiera o medzinárodný mandát,“ uzatvoril Fico.

 Minister obrany Glváč novinárov informoval, že v stredu 27. februára chce predložiť do Bezpečnostnej rady a následne do vlády žiadosť o nový mandát na pôsobenie našich vojakov v Afganistane. „S pánom premiérom sme hovorili o misii SOTG. My sťahujeme strážne jednotky a sťahujeme naše počty. Ale sťahujeme ich preto, aby sme mohli nastúpiť v mentorských jednotkách, kde budeme cvičiť afganské bezpečnostné zložky. Ak bude mandát schválený, išlo by o prvý polrok 2014. S tým, že by to bolo do konca roku 2014, lebo zatiaľ je taký medzinárodný mandát pre NATO. Sú zadefinované základné počty a je to maximálne 150 príslušníkov,“ dodal Glváč.

 V závere návštevy pluku si premiér Fico „zmeral sily“ s dvomi vojakmi v displíne kliky.  Každú minútu z celkovej polhodiny ich premiér urobil približne 30 (spolu 1001) a každý z vojakov po 15 (každý po 485 za polhodinu).

 5. pluk špeciálneho určenia je vojenský prvok strategického významu priamo podriadený náčelníkovi Generálneho štábu OS SR. Svojimi taktickými prvkami je spôsobilý dosahovať strategický efekt.

 V domácom krízovom manažmente je pluk pripravovaný nasadiť vyčlenené prvky Síl pre špeciálne operácie na podporu protiteroristických operácií a asistenčné operácie v prospech Policajného zboru na území Slovenskej republiky. V  minulosti sa podieľal na spoločných operáciách s Útvarom osobitného určenia Prezídia PZ, napr. prevoz jadrového paliva, distribúcia novej meny EURO, pátranie po mimoriadne nebezpečných osobách a pod.

 Pre oblasť medzinárodného krízového manažmentu (MKM) sú jeho príslušníci pripravovaní poskytovať spôsobilosti Síl pre špeciálne operácie v prospech Ozbrojených síl SR alebo NATO a iným mnohonárodným spoločným silám. Tieto spôsobilosti sú zamerané na špeciálny prieskum, priame akcie a vojenskú asistenciu.

 5. pluk špeciálneho určenia je jediným reprezentantom Síl pre špeciálne operácie v zostave OS SR a momentálne je jeho primárnou úlohou v MKM poskytovanie vojenskej asistenie (MA - Military assistance) v prospech provinčných zásahových jednotiek afganskej národnej polície (PRC – provinčná zásahová jednotka).

 Ambíciou pluku je viesť súčasne dve operácie - jednu na domácom území a jednu v zahraničí.


Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ I.Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ I.Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ I.Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ I.Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ II.Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ II.Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ II.Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ II.Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ III.Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ III.Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ III.Slovenský premiér v Žiline: „Žilinský pluk špeciálneho určenia je to najlepšie, čo v slovenskej armáde máme“ III.

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - kpt. Mário Pažický - Dátum: 24.02.2013
Čítanosť: 53747
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share