Preskocit navigáciu

Nielen radia, ale aj zachraňujú životy


Nielen radia, ale aj zachraňujú životy

Poradcovia vojenského poradenského tímu CSS MAT v afganskom Tarin Kowte, ktorí sa podieľajú na poradenskej činnosti a výcviku príslušníkov zdravotníckej roty Afganskej národnej Armády (ANA), pomáhajú aj na urgentnom príjme v miestnej koaličnej vojenskej poľnej nemocnici ROLE 2E.

Tu majú možnosť vidieť pokrok svojich zverencov, ktorí poskytujú prvotné ošetrenie zraneným afganským vojakom ešte „na bojisku“ v podriadených rotných hniezdach zranených a práporných obväziskách. Počas operácií pôsobia v týchto zdravotníckych strediskách prvého kontaktu pridelení príslušníci zdravotníckej roty 5. Kandaku bojového zabezpečenia 4. Brigády 205. zboru ANA, ktorých školia aj slovenskí mentori.

Podľa vyjadrení oboch poradcov - slovenského rotmajstra Štefana Kovaľáka a amerického nadrotmajstra Richarda Raymera - ide o najlepšiu skúsenosť, ktorú v mierovej dobe nemožno načerpať v akokoľvek realistickom výcviku. Priamo na mieste sa podieľajú na ošetrení zranených výbuchmi nástražných výbušných systémov, strelnými ranami alebo popáleninami, pričom neraz medzi privezenými zranenými sú aj miestni obyvatelia a ich deti. Každý príjem zraneného so sebou nesie riziko, nakoľko až do jeho podrobnej prehliadky neviete či nemá pri sebe zbraň, alebo sám nie je „nastraženou bombou“. S vysokým počtom „green-on-blue“ útokov príslušníkov afganských bezpečnostných zložiek proti príslušníkom koaličných síl je toto riziko veľmi vysoké.

Vojenský poradenský tím pre oblasť bojového zabezpečenia, ktorého príslušníkmi sú obaja zdravotnícki poradcovia, sa podieľa na príprave príslušníkov 4. Brigády ANA. Operačnou úlohou tímu je do konca svojho nasadenia v druhej polovici roka 2013 dosiahnuť samostatnosť afganskej brigády v plnení úloh každodenného života, ako aj v zabezpečení bezpečnosti a poriadku v provincii Uruzgan v súčinnosti so zložkami Afganskej národnej polície. K naplneniu tejto úlohy prijal poradenský tím inovovaný prístup k príprave príslušníkov ANA, v rámci ktorého zvyšujú dôraz na dosiahnutie súčinnosti a väčšej kohézie jednotlivých zložiek bojového zabezpečenie najmä počas prebiehajúcich protipovstaleckých operácií.


Nielen radia, ale aj zachraňujú životyNielen radia, ale aj zachraňujú životyNielen radia, ale aj zachraňujú životyNielen radia, ale aj zachraňujú životyNielen radia, ale aj zachraňujú životy

Autor: ISAF SLOVCON - mjr. Štefan Zemanovič , Foto: CTU ISAF PAO - Dátum: 11.03.2013
Čítanosť: 10392
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share