Preskocit navigáciu

Vojenskí experti V4 finalizovali štruktúru Bojovej skupiny EÚ


Vojenskí experti V4 finalizovali štruktúru Bojovej skupiny EÚ

Výstavba spoločnej Bojovej skupiny Európskej únie (EU BG) bola témou seminára krajín Vyšehradskej skupiny, ktorý sa konal 13. - 14. marca na Generálnom štábe OS SR v Bratislave.

Cieľom seminára bolo finalizovať štruktúru spoločnej V4 EU BG so zameraním sa na identifikované nedostatkové spôsobilosti a zároveň prezentovať schopnosti roty radiačnej, chemickej a biologickej ochrany OS SR spolu s ponúkanými výcvikovými aktivitami a priestormi pre ostatné spôsobilosti tejto deklarovanej jednotky. Aktivita nepriamo nadväzuje na uskutočnené zasadanie ministrov obrany krajín V4 z uplynulého týždňa a je potvrdením úsilia partnerov o úspešné zavŕšenie úsilia v budovaní bojovej skupiny.

Vojenskí experti z Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska v jednotlivých syndikátoch rozpracovali návrhy riešenia nedostatkových spôsobilostí, požiadavky na jednotlivé spôsobilosti, otázky zabezpečenia komunikácie, ako aj vytvorenia plánovacích predpokladov nevyhnutných pre ďalšiu prácu.

Pracovné rokovanie expertov v jednotlivých oblastiach bude pokračovať v priebehu roka s cieľom finalizovať štruktúru bojovej skupiny do konca roku 2013 tak, aby sa v roku 2014 mohol uskutočniť prvý výcvik jednotiek deklarovaných do tejto bojovej skupiny. Následne je predpoklad výcviku v roku 2015 na medzinárodnej úrovni, ktorého vyvrcholením by mala byť certifikácia skupiny a jej pripravenosť na nasadenie od 1.1.2016.


Vojenskí experti V4 finalizovali štruktúru Bojovej skupiny EÚVojenskí experti V4 finalizovali štruktúru Bojovej skupiny EÚVojenskí experti V4 finalizovali štruktúru Bojovej skupiny EÚVojenskí experti V4 finalizovali štruktúru Bojovej skupiny EÚVojenskí experti V4 finalizovali štruktúru Bojovej skupiny EÚVojenskí experti V4 finalizovali štruktúru Bojovej skupiny EÚ

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: autor - Dátum: 15.03.2013
Čítanosť: 10909
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share