Preskocit navigáciu

Príslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATO


Príslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATO

Odovzdávanie medailí ,,Non Article 5“ príslušníkom slovenského kontingentu slúžiacim v operácii ISAF sa uskutočnilo 25. marca v priestoroch Fest Tent leteckej základne KAF v afganskom Kandaháre.

Slávnosť začala nástupom odchádzajúcich jednotiek, ktorým velil zástupca veliteľa slovenského kontingentu major Gabriel Jusko. Po prinesení zástavy, pozdrave a štátnej hymne SR nasledovalo privítanie hostí z radov koaličných partnerov. Ako prvý z nich vystúpil veliteľ základne Kandahar Airfield brigádny generál John Dolan. Vo svojom prejave úprimne ocenil nasadenie slovenskej strážnej jednotky, jej vysokú profesionalitu, ktorá sa svojou prácou podieľa na bezpečnosti viac ako 28 tisíc vojakov v základni. Denne na vstupnej bráne prekontroluje desiatky vozidiel a ďalšie tisícky miestnych obyvateľov prichádzajúcich za svojou prácou. Jej dôslednou prácou bolo zneškodnené množstvo drog u pašujúcich prepravcov. Spozorovali a hlásili viacero podozrivých osôb vyvíjajúcich záškodnícku činnosť na tejto základni.

Po príhovore veliteľa základne bolo ocenených celkom osemdesiatosem príslušníkov slovenského kontingentu. Medaile odovzdával osobne veliteľ základne so svojím zástupcom plk. Robertom Rothom a za slovenskú stranu to boli veliteľ kontingentu podplukovník Zoltán Farkas so zástupcom majorom Gabrielom Juskom.

Za príkladné plnenie úloh a nadštandardnú spoluprácu bolo ,,Pamätnými medailami ministra obrany Slovenskej republiky za účasť vo vojenskej operácii“ ocenených aj dvadsaťsedem príslušníkov koaličných jednotiek. Medaily oceneným odovzdal náčelník Oddelenia riadenia operácií a misií v zahraničí Centra riadenia operácií podplukovník René Ház, ktorý za Štáb operácií Generálneho štábu OS SR riadil rotáciu jednotiek.

Na záver už len tradičné: ,,Pozor, štátnej zástave na poctu zbraň!“, odpochodovanie zástavy a rozchod. Čo budú medaily našim chlapom pripomínať? Možno šesť mesiacov strávených bez rodiny, nasadenie, ohrozenie zdravia, prácu v extrémnych teplotách. Ale možno im bude pripomínať aj kolegov a kolegyne, s ktorými „káru zodpovednosti“ ťahali spolu a najmä to, ako sa museli spoliehať jeden na druhého. Oceneným patrí gratulácia a želanie šťastného návratu k svojim domov!


Príslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATOPríslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATOPríslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATOPríslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATOPríslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATOPríslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATOPríslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATOPríslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATOPríslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATOPríslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATOPríslušníci slovenského kontingentu v Afganistane ocenení medailami NATO

Autor: ISAF - por. Marian Bodolló , Foto: čat. Samuel Široň - Dátum: 27.03.2013
Čítanosť: 14347
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share