Preskocit navigáciu

Slovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábu


Slovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábu

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek dnes 4. apríla 2013 privítal v Bratislave náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Maďarska generála Tibora Benkőa.

Partneri na odbornom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo na pôde Generálneho štábu, zhodnotili doterajšiu bilaterálnu spoluprácu a vymenili si informácie o aktuálnom dianí v rezortoch obrany a ozbrojených síl. Partneri diskutovali aj o aktivitách v rámci regionálnych obranných iniciatív, ako i zapojení ozbrojených síl v operáciách medzinárodného krízového manažmentu.

Generálporučík Vojtek oboznámil svojho partnera o priebehu strategického hodnotenia obrany, Bielej knihy o obrane a o stratégii rozvoja spôsobilostí OS SR. Na rokovaní generál Vojtek informoval tiež o účasti OS SR na medzinárodných cvičeniach v roku 2013.

„Kooperácia vo vojenskej oblasti je dlhodobo dobrá a bezproblémová. Vytvára sa tak výborný základ pre ďalší rozvoj slovensko-maďarských vzťahov aj v iných oblastiach. Dnešné rokovanie identifikovalo ďalšie možnosti spolupráce do budúcnosti,“ zhodnotil rokovanie generál Vojtek.

Medzi Slovenskou republikou a Maďarskom existovalo a existuje niekoľko významných spoločných projektov vo vojenskej oblasti, akými sú najmä spoločné a dlhodobé pôsobenie príslušníkov OS SR a OS MR v rámci misie UNFICYP na Cypre, pôsobenie slovenských dôstojníkov v rámci maďarského PRT v Afganistane, či účasť na spoločnom výcviku.

Súčasťou programu návštevy generála Benkőa na Slovensku bola aj návšteva Národnej rady Slovenskej republiky, kde sa stretol s predsedom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Jaroslavom Baškom. Predseda výboru maďarského generála informoval o činnosti branno-bezpečnostného výboru a dotkli sa aj budúcich možných spoločných maďarsko-slovenských projektov v oblasti ochrany vzdušného priestoru oboch krajín.

Maďarská delegácia bude pokračovať druhý deň návštevou leteckej základne Sliač a Výcvikovým priestorom vojenského obvodu Lešť.


Slovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábuSlovensko navštívil maďarský náčelník generálneho štábu

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: autor - Dátum: 04.04.2013
Čítanosť: 11624
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share