Preskocit navigáciu

Afganci sa pripravujú pre Afgancov


Afganci sa pripravujú pre Afgancov

Napriek prebiehajúcim operáciám na začiatku takzvanej bojovej sezóny, pre začiatkom zberu makovíc sa úsilie sústredilo na prípravu príslušníkov Afganskej národnej armády (ANA) v rôznych oblastiach bojového zabezpečenia.

Medzi významné medzníky plánu odovzdania zodpovednosti za prípravu personálu „Springboard to Independence“ patril aj trojtýždňový základný vodičský kurz. Súčasťou tohto kurzu bola nie len príprava nových vodičov spomedzi príslušníkov 5. Kandaku bojového zabezpečenia, ale a to najmä príprava kádra inštruktorov pripravených v budúcnosti organizovať a školiť nových vodičov pre potreby Afganskej národnej armády.

Vyškolenie nového vodiča v krátkom období je neľahkou úlohou v kontexte vzdelanostnej úrovne afganských vojakov. Ako sme sa sami počas prebiehajúcich kurzov presvedčili, najnižšie hodnosti v mnohých prípadoch až v kasárňach po prvý krát v živote videli auto o špeciálnych prostriedkoch ani nehovoriac. Počas práve ukončeného kurzu sa za účasti vybraných inštruktorov z radov Afgancov podarilo vyškoliť 13 nových vodičov malých terénnych áut ako aj päťtonových nákladiakov a zároveň do tajov inštruktorského remesla zasvätiť troch nových inštruktorov.

Súčasťou vypracovaného plánu odovzdania zodpovednosti za prípravu personálu je postupný prechod zodpovednosti za prípravu, vykonanie ako aj vyhodnotenie každého kurzu, v súčasnosti vykonávaného pod vedením poradcov Vojenského poradenského tímu pre oblasť bojového zabezpečenia v zmiešanom slovensko-americko-austrálskom zložení. Pri spracovaní uvedeného plánu boli využité najlepšie skúsenosti a poznatky všetkých predchádzajúcich tímov. Výsledným efektom bude schopnosť samostatne nie len plniť úlohy bojového zabezpečenia operácií 4. brigády 205. zboru ANA, ale a to najmä personálna udržateľnosť získaných spôsobilostí na dlhšie časové obdobie.

Súčasná, štvrtá rotácia poradenského tímu pre oblasť bojového zabezpečenia pôsobí v provincii Uruzgan od decembra 2012. Po prevzatí zodpovednosti za plnenie operačnej úlohy bola ako problémová oblasť identifikovaná najmä personálna udržateľnosť získaných spôsobilostí získaná v minulosti spoliehaním sa na prítomnosť poradenských a mentorských tímov.


Afganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre AfgancovAfganci sa pripravujú pre Afgancov

Autor: mjr. Štefan Zemanovič , Foto: kpt. Martin Miklan, CPT Brendon Clark (IND NG) - Dátum: 05.04.2013
Čítanosť: 10730
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share