Preskocit navigáciu

Prihraničné stretnutie náčelníkov generálnych štábov Česka a Slovenska


Prihraničné stretnutie náčelníkov generálnych štábov Česka a Slovenska
Príprava medzinárodného cvičenia CAPABLE LOGISTICIAN 2013, možnosti rozvoja a zdieľania schopností v rámci V4, spolupráca v zahraničných operáciách a v rámci európskych bojových skupín, modernizačné projekty, realizácia spoločných nákupov a spolupráca v oblasti výcviku boli témami rokovania náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl Českej republiky a Slovenskej republiky počas prihraničného stretnutia 10. a 11. apríla v Luhačoviciach.

Generálporučík Peter Vojtek a jeho český kolega generálporučík Petr Pavel hovorili o rozvoji spolupráce v rámci pražského Mnohonárodného logistického koordinačného centra MLCC, ktoré bude organizátorom najväčšieho medzinárodného štandardizačného logistického cvičenia CAPABLE LOGISTICIAN 2013. Slovenská republika bude na júnovom cvičení hostiteľskou krajinou a vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť a Leteckej základni Sliač privíta doteraz potvrdených účastníkov z 37 krajín a viac ako 10 nadnárodných organizácií. „Toto cvičenie by malo byť po dlhej dobe jedným z najväčších aliančných cvičení a malo by byť i podnetom pre budúcnosť v otázke úpravy procesov a systémov cvičení NATO,“ povedal generál Pavel. Zároveň ocenil spoluprácu so slovenskou stranou, ktorá sa pri cvičení ujala roly hostiteľskej krajiny.

Podľa generálporučíka Vojteka bude cvičenie ukážkou súdržnosti vojenskej komunity nielen v rámci NATO a EÚ, ale i ďalších európskych krajín,“ konštatoval generál Vojtek. Účasťou 1800 osôb a 600 kusov nasadenej techniky pôjde o doposiaľ najväčšie logistické cvičenie v rámci NATO.

Témou spoločného rokovania bolo aj vytvorenie Spoločnej logistickej podpornej skupiny JLSG (Point Logistics Support Group) v rámci členských krajín V4, ktorej cieľom je zlepšenie spôsobilosti riadenia a koordinácie logistickej podpory nielen v operáciách NATO, ale tiež EÚ. Efektom vytvorenia skupiny bude aj zníženie vynakladaných finančných prostriedkov na nasadzovanie národných logistických prvkov jednotlivých krajín v rámci V4 do operácií.
Generáli diskutovali aj o príprave spoločnej jednotky V4 Battle Group pre potreby EÚ v roku 2016 a o možnostiach spolupráce v rámci prípravy pred nasadením do zahraničných operácií a pri príprave a výcviku pred nasadením.

„Tieto rokovania boli veľmi podnetné. Dostali sme sa ku konkrétnym záverom, máme konkrétne ciele a tiež nové témy pre spoluprácu,“ konštatoval na záver stretnutia generál Vojtek. „Som veľmi rád, že jsme našli oblasti, ktoré po realizácii konkrétnych projektov prinesú úspory a prospech obom stranám,“ uzavrel generál Pavel.

Prihraničné stretnutie náčelníkov generálnych štábov Česka a SlovenskaPrihraničné stretnutie náčelníkov generálnych štábov Česka a SlovenskaPrihraničné stretnutie náčelníkov generálnych štábov Česka a SlovenskaPrihraničné stretnutie náčelníkov generálnych štábov Česka a Slovenska

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: mjr. Stanislav Pigula - Dátum: 11.04.2013
Čítanosť: 10676
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share