Preskocit navigáciu

Do vlasti sa vrátila 3. rotácia slovenských SOF


Do vlasti sa vrátila 3. rotácia slovenských SOF

 V stredu 24. apríla 2013 bola v Rožňave slávnostne privítaná stovka vojakov Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Tí sa po polročnom pôsobení v operácii medzinárodného krízového manažmentu ISAF vrátili späť do vlasti.

 Medzi vojakmi, ktorým sa na rožňavskom Námestí baníkov prihovoril štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec, bola i dvadsiatka tretej, zároveň poslednej rotácie slovenských SOF (Special Operations Forces - Sily pre špeciálne operácie), príslušníkov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia, vo formáte SOTU (Special Operations Task Unit – Skupina špeciálneho určenia). „Mimoriadne významné bolo aj nasadenie našej špeciálnej jednotky, ktorá cvičila pohotovostný útvar Afganskej polície. Výsledkom práce boli operácie a zásahy, ktoré pomohli k odhaleniu a zničeniu skladísk zbraní, podomácky vyrobených výbušnín a drog. Veľkým úspechom bolo aj zadržanie niekoľkých podozrivých osôb. Bol medzi nimi aj veliteľ Talibanu. Slovensko nateraz ukončilo pôsobenie SOTU, no ozbrojené sily získali jednu z najcennejších spôsobilostí, ktorú plánujeme využiť aj pri našom ďalšom pôsobení v Afganistane,“ povedal prítomným Koterec. „Vysoké ocenenie vašej práce je pre mňa bežnou záležitosťou pri stretnutiach s našimi partnermi. Možno nemáme takú modernú techniku, no máme kvalitný ľudský potenciál. Nie je to len o slovách. Náš strategický partner USA nás požiadal o predĺženie spolupráce so špeciálnou jednotkou v Afganistane. Predovšetkým zásluhou a výbornými výsledkami našich vojakov získame na výzbroj do 20 miliónov Eur. Nikdy doteraz naše ozbrojené sily takýto objem finančných prostriedkov nezískali,“ dodal štátny tajomník Ministerstva obrany SR. Na záver vystúpenia, po ktorom svojich vojakov dekoroval Pamätnými medailami "Za účasť vo vojenskej operácii", udelenými ministrom obrany SR, veliteľ pluku plukovník Ľubomír Šebo, Miloš Koterec konštatoval, že je veľmi rád, že sa všetci vojaci vrátili v poriadku a nikto sa nezranil.

 

Operácia ISAF SOF - Afganistan

 Časť nasadených vojakov Ozbrojených síl SR v operácii ISAF v Afganistane tvoria príslušníci žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Náplňou činnosti tejto SOF jednotky (Special Operation Forces - Sily pre špeciálne operácie) je plnenie plného spektra úloh Síl pre špeciálne operácie ako ich jediného predstaviteľa v štruktúre OS SR. Tie všeobecne pozostávajú zo špeciálneho prieskumu a pozorovania, úderných akcií, vojenskej asistencie, vybraných úloh asistenčných operácií, poskytovania špecialistov a protiteroristickej činnosti.

 Dvadsiatka vojakov 5. pluku špeciálneho určenia cvičila špeciálne policajné zásahové jednotky PRC (Provincial Response Company – provinčné zásahové tímy) od októbra minulého roku. Ich poslaním bol výcvik PRC, ktorého neoddeliteľnou súčasťou bolo i reálne spoločné nasadenie v operáciách v teréne – spoločné operácie a mentorovanie afganských partnerov. Do dnešného dňa vycvičili viac než dvesto príslušníkov afganských zásahových tímov, ktorí by mali byť schopní plniť úlohy afganských bezpečnostných špeciálnych policajných síl.

 Činnosť tejto jednotky – SOTU (Special Operations Task Unit – Skupina špeciálneho určenia) - má byť v konečnom dôsledku výrazným príspevkom pre takzvanú tranzíciu, čiže výcvik afganskej národnej armády a bezpečnostných síl pre postupné odovzdávania moci v krajine.

 Miesto presnej dislokácie, resp. provincia, v ktorej bola vybudovaná materská základňa, kde trvalo pôsobila táto slovenská jednotka, sa nezverejňuje. Všeobecne hovoríme o východe Afganistanu.

 Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia má významné postavenie aj na domácom poli krízového manažmentu. S bezpečnosťou operácií, ale i s bezpečnosťou príslušníkov pluku súvisia zaužívané opatrenia pre citlivé narábanie s identitou jednotlivcov – ich menami a podobizňami v médiach.


Do vlasti sa vrátila 3. rotácia slovenských SOF I.Do vlasti sa vrátila 3. rotácia slovenských SOF I.Do vlasti sa vrátila 3. rotácia slovenských SOF I.Do vlasti sa vrátila 3. rotácia slovenských SOF I.Do vlasti sa vrátila 3. rotácia slovenských SOF II.Do vlasti sa vrátila 3. rotácia slovenských SOF II.

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - kpt. Mário Pažický - Dátum: 25.04.2013
Čítanosť: 54626
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share