Preskocit navigáciu

V Komárne si zmerali sily mladí záchranári


V Komárne si zmerali sily mladí záchranári

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek prišiel v piatok 26. apríla osobne podporiť účastníkov tohtoročnej Súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany, ktorá sa konala na Mŕtvom ramene rieky Váh v Komárne.

Medzi ďalšími čestnými hosťami boli aj prednostovia obvodných úradov nitrianskeho kraja, riaditelia a prednostovia miestnej štátnej správy.

Cieľom súťaže bolo v rámci preventívno-výchovnej a propagačnej činnosti, organizovanej v príprave na civilnú ochranu obyvateľstva, oboznámiť súťažnou formou žiakov základných škôl a osemročných gymnázií do kvarty vrátane, s úlohami súvisiacimi s ochranou života, zdravia a majetku.
Sily si zmeralo štrnásť družstiev, kde súťažné družstvo tvorili štyria žiaci v zložení dve dievčatá a dvaja chlapci. Medzi súťažné disciplíny patrili vedomostný test, civilná ochrana obyvateľstva, hasenie malých požiarov, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode, streľba zo vzduchoviek. Víťazným družstvom sa stali žiaci Základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským, ulica Eötvösa Komárno, ktorí nazbierali 589 bodov z maximálneho počtu 600 bodov.

Medzi sprievodné aktivity tohto podujatia patrila aj prezentácia OS SR. V rámci tejto aktivity sa potenciálni uchádzači, v stane Regrutačnej skupiny Nitra, dozvedeli o histórií, úlohách a poslaní OS SR. Zároveň im boli poskytnuté informácie o podmienkach vstupu do OS SR a možnosti štúdia na AOS L. Mikuláš. Pre deti bol pripravený zaujímavý program, kde najväčší ohlas vyvolalo maľovanie tvárí maskovacími farbami, ako to robia skutoční profesionálni vojaci. Všetci spozorneli, keď stan regrutačnej skupiny navštívil náčelník Generálneho štábu generálporučík Peter Vojtek. Možnosť vidieť skutočného generála si nikto nenechal ujsť a pán generál odmenil prítomných fotografiami s podpisom.

Príslušníci VÚ 4405 Nitra pripravili statickú prezentáciu a ukážku vojenskej techniky. Návštevníci si mohli prezrieť vozidlá Tatrapan Astra PVO, Land Rover Defender a vyskúšať prenosný protilietadlový raketový komplet. Profesionálni vojaci boli vyzbrojení a vystrojení tak, aby čo najlepšie prezentovali súčasného profesionálneho vojaka (pištol, samopal, modulárny systém, prostriedky protichemickej individuálnej ochrany, spojovacie prostriedky). Prezentácia OS SR sa počas tohto slnečného takmer letného dňa, stretla s veľkým záujmom a ohlasom nielen u detí, ale aj u zúčastnenej širokej verejnosti.

Súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany zorganizoval Obvodný úrad Komárno - odbor civilnej ochrany a krízového riadenia v spolupráci s Mestským úradom v Komárne.


V Komárne si zmerali sily mladí záchranáriV Komárne si zmerali sily mladí záchranáriV Komárne si zmerali sily mladí záchranáriV Komárne si zmerali sily mladí záchranáriV Komárne si zmerali sily mladí záchranáriV Komárne si zmerali sily mladí záchranáriV Komárne si zmerali sily mladí záchranáriV Komárne si zmerali sily mladí záchranári

Autor: OS SR - kpt. Ing. Milan Kubizniak , Foto: autor - Dátum: 29.04.2013
Čítanosť: 12063
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share