Preskocit navigáciu

M. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mier


M. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mier

Minister obrany SR Martin Glváč si včera 9. mája uctil obete druhej svetovej vojny. Pietna spomienka sa konala pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom pri pamätníku na Slavíne. Tento rok je to už 68 rokov, čo si Slovensko a celá Európa pripomína ukončenie druhej svetovej vojny a oslobodenie hlavného mesta, Bratislavy. „Je dôležité pripomínať si tento deň, aby sme nezabudli na tých, ktorí svojim hrdinstvom prispeli k mieru,“ uviedol šéf rezortu obrany Martin Glváč. Podľa neho je dôležité, aby sa tieto udalosti z minulosti neopakovali a preto je potrebné mladým ľuďom viac vštepovať históriu druhej svetovej vojny.

Dvom žijúcim bojovníkom proti fašizmu Ivanovi Albinimu a Vojtechovi Ozorovskému udelil šéf rezortu obrany pamätné medaily. Najhorším momentom pre Ivana Albiniho bol pocit bezmocnosti proti fašistom. „Prepadli nás nepripravených. Neboli to jednoduché časy. Mimoriadne si však cením a vážim tých, ktorí aj v podmienkach, aké boli v roku 1944 sa dokázali vzoprieť a prispieť tak ku konečnému víťazstvu,“ dodal.

Pri tejto príležitosti minister obrany SR zároveň povýšil do hodnosti podplukovník Vladimíra Turanca a Jaroslava Čelka, ktorí boli taktiež účastníkmi Slovenského národného povstania.

Pietnej spomienky sa zúčastnili aj predseda Vlády SR Robert Fico, členovia vlády SR, zástupcovia diplomatických misií, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek a členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, vrátane priamych účastníkov odboja.


M. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mierM. Glváč: Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali za mier

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement, OS SR - mjr. Milan Vanga - Dátum: 10.05.2013
Čítanosť: 9756
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share