Preskocit navigáciu

Opravári D-30 opäť excelovali


Opravári D-30 opäť excelovali

Veliteľ Regionálneho veliteľstva Juh (RC(S)) generálmajor Abrams rozhodol o vyslaní slovenských opravárov delostreleckých systémov D-30 pôsobiacich v Afganskom Tarin Kowte na okružnú cestu po jednotlivých brigádach 205 zboru Afganskej národnej armády (ANA). Rozhodnutiu veliteľa predchádzala informácia o stave delostreleckých systémov D-30 v dvoch brigádach 205. zboru Afganskej Národnej Armády (ANA).

Prvá fáza cesty trvala od 26. apríla do 4. mája. Slovenskí vojaci opravovali zistené nedostatky u delostreleckej jednotky 2 brigády na Forward operating base (FOB) Azizullah. Zistené problémy boli natoľko závažného charakteru, že mohli spôsobiť katastrofické zlyhania zbraní s možnými fatálnymi následkami pre príslušníkov ANA ako aj koaličných síl. 21 príslušníkov Afganskej národnej armády vycvičili naši vojaci v základnej údržbe vyššie uvedeného zbraňového systému a v časovom úseku piatich dní opravili osem diel. Tieto opravy sa ukázali ako kľúčové pre ďalšie využívanie systémov D-30. Výkon našich príslušníkov bol vysoko ocenený nielen na úrovni veliteľa RC(S), ale po doklade o zistených nedostatkoch aj na úrovni veliteľa Medzinárodného spoločného štábu ISAF (International Joint Command - IJC) v Kábule.

Schopnosťou opraviť poruchy na úrovni, ktorú sú ostatné spojenecké krajiny schopné dosiahnuť iba mimo územia Afganistanu, naši vojaci opäť excelovali a pokračovali v budovaní dobrého mena OS SR v rámci operácie ISAF. Slovenskí vojaci sa svojim pôsobením veľkou mierou podieľajú na budovaní moderných profesionálnych ozbrojených síl Afganskej republiky. Pôsobenie poradenských tímov OS SR v operácii ISAF je jednou z výnimočných spôsobilostí, ktoré naše ozbrojené sily poskytli v prospech uvedenej operácie.

Naši vojaci svojim pôsobením potvrdzujú v plnej miere fakt, že miera porozumenia afganského partnera je v oblasti spolupráce a podpory veľmi dôležitá. Pri mentorskej činnosti našich profesionálov je neraz rozhodujúcim faktorom. Túto skutočnosť naši vojaci v plnej miere napĺňajú.


Opravári D-30 opäť excelovaliOpravári D-30 opäť excelovaliOpravári D-30 opäť excelovaliOpravári D-30 opäť excelovaliOpravári D-30 opäť excelovaliOpravári D-30 opäť excelovaliOpravári D-30 opäť excelovaliOpravári D-30 opäť excelovaliOpravári D-30 opäť excelovali

Autor: mjr. Štefan Zemanovič , Foto: mjr. Joshua D. Clark – IND NG - Dátum: 10.05.2013
Čítanosť: 11366
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share