Preskocit navigáciu

Odhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v Seredi


Odhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v Seredi

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek sa dnes 11. mája 2013 zúčastnil spomienkového stretnutia v Seredi, ktoré sa konalo pri príležitosti 20. výročia vyslania prvej jednotky Armády Slovenskej republiky do mierovej misie OSN – UNPROFOR. Práve mesto Sereď bolo posádkou, kde sa uskutočnila samotná výstavba a príprava ženijného práporu mierových síl OSN v roku 1993.

Súčasťou dnešného slávnostného stretnutia bolo odhalenie pamätníka na sereďskom Námestí slobody, ako prejav úcty a vďaky mierotvorcom, ktorí pod modrou vlajkou mieru vynaložili všetko úsilie, aby pomohli obyvateľstvu v ťažko skúšaných krajinách. Tento pamätník požehnal riaditeľ kancelárie Ordinariátu OS a OZ SR nadporučík Peter Dzijak. Na slávnosti, ktorú zorganizovalo občianske združenie UN Veteran Slovakia zo Serede, nezisková organizácia Promemoria Veteranorum v spolupráci s mestom Sereď pod záštitou predsedu vlády SR, sa zúčastnili podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová, zástupcovia miestnej samosprávy, generalita a príslušníci OS SR a ďalší významní hostia.

„Vám, ktorí ste plnili neľahké úlohy v počiatkoch vysielania príslušníkov našich ozbrojených síl do zahraničných operácií, je venovaný dnešný deň. Je spomienkou na hrdinov, ktorým nebol ľahostajný osud iných a pôsobili v mnohých prípadoch za mimoriadne ťažkých podmienok v začiatkoch pôsobenia našich vojakov v medzinárodnom prostredí. Na základoch, ktoré ste svojím hrdinstvom a odvahou položili pred 20 rokmi, staviame aj dnes a podľa vášho vzoru s odhodlaním nasadzujeme vašich nasledovníkov, ktorí aj dnes nasadzujú svoje životy v krízových oblastiach,“ povedal generálporučík Vojtek vo svojom príhovore.
„Nepochybujem, že je prianím nás všetkých, aby zodpovednosť a profesionalita, ktoré si súčasnosť vyžaduje, boli neustálou výzvou v našej profesionálnej vojenskej kariére. Som presvedčený, že s plnením nášho poslania a povinností, ku ktorým sme viazaní členstvom v Severoatlantickej aliancii, sa aj v budúcnosti vyrovnáme s odhodlaním a so cťou“, dodal generálporučík Vojtek na záver.

Pri dnešnej slávnostnej príležitosti ženijný prápor Pozemných síl v Seredi zorganizoval Deň otvorených dverí svojho útvaru. Jeho súčasťou boli statické a dynamické ukážky vojenskej techniky a prehliadka panelov s fotografiami z mierových misií. Návštevníci a nadšenci vojenskej techniky si mohli prezrieť ukážky mechanického odmínovania kompletu Božena IV, premostenie prekážky mostným tankom MT-55 na cvičisku v priestore útvaru, vozidlá UAZ 469, PV3S Nav, UNC 750 a UNC 1203, T-815 PMS, Land Rover Defender, Aktis a ďalšiu techniku a výstroj príslušníkov OS SR.


Odhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v SerediOdhalenie pamätníka prvým mierotvorcom v Seredi

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: žpr PS Sereď, KaNGŠ - kpt. Richard Spišák - Dátum: 11.05.2013
Čítanosť: 12020
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share