Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci a sarajevskí školáci


Slovenskí vojaci a sarajevskí školáci

Popri náročnej službe v styčných a pozorovacích tímoch v operácii ALTHEA v Bosne a Hercegovine prijali slovenskí vojaci aj požiadavku napomôcť s osvetou týkajúcou sa mínovej bezpečnosti v sarajevských školách. Hory v okolí mesta sú totiž od občianskej vojny ešte stále v značnej miere zamínované, podobne ako sú zamínované približne 4% z územie celej krajiny. „Keď nedávno deti v katastri neďalekej Žrnovice zbierali staré železo, 16-ročného chlapca nastražená mína vážne zranila a odtrhla mu ruku,“ hovorí kapitán Luboš Remeta, veliteľ osemčlenného styčného a pozorovacieho tímu v mestskej časti Novo Sarajevo.

V ostatný piatok slovenským vojakom asistovali aj mestská policajtka Ornela Kurspahičová a rotmajster Hamdija Subašič z armády Bosny a Hercegoviny. „Podobná osveta je obrovsky dôležitá, pričom slovenskí vojaci sa na ňu vedia výborne pripraviť, pretože zatiaľ čo my nemáme žiadne pomôcky, oni prinesú do škôl ako ukážky delaborované míny či muníciu a spracovali aj výbornú prezentáciu,“ ocenila Ornela Kurspahičová. „U nás máme trojmesačné prázdniny, ktoré sa začínajú už 1. júna, preto sa veľmi bojím, aby sa pri pobytoch v horách najmä v súvislosti s mínami nikomu z našich žiakov nič nestalo,“ povedala Aida Mikičová, riaditeľka Základnej školy Osmana Nakaša v Sarajeve a úprimne sa poďakovala tímu kapitána Remetu. Deti pritom ani zďaleka nechodia do hôr len za rekreáciou. Na vidieku pomáhajú s hotovením dreva alebo sena a nie raz aj kvôli ťažkej ekonomickej situácii vypomáhajú rodinnému rozpočtu zberom lesných plodov. Neľahkú sociálnu situáciu časti domácich si uvedomuje aj tím kapitána Remetu, ktorý preto na Slovensku zorganizoval pre deti zbierku oblečenia.

Hlavnou úlohou styčných a pozorovacích tímov (LOT) je zabezpečovanie stykov s predstaviteľmi miestnej samosprávy a štruktúrami medzinárodných organizácií ako aj monitorovanie nálad obyvateľstva v Bosne a Herceghovine a následné informovanie veliteľstva operácie. Slováci sú v operácii Európskej únie ALTHEA zároveň vedúcou krajinou Koordinačného centra pre LOT, ktoré dohliada na monitorovanie situácie v celej krajine. Podplukovník Radoslav Mašlanka, ktorý velí 34 Slovákom, má teda v podriadenosti aj spolu 17 LOT-ov zo siedmich krajín (Turecko, Rakúsko, Rumunsko, Švajčiarko, Chile, Poľsko a Slovensko). Naše LOT tímy sídlia v mestách Novo Sarajevo, Foča a Vyšegrad. V Bosne a Hercegovine je spolu dislokovaných približne 700 vojakov z 25 krajín.


Slovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáciSlovenskí vojaci a sarajevskí školáci

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 23.05.2013
Čítanosť: 11468
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share