Preskocit navigáciu

Super Deň detí s ozbrojenými silami v Giraltovciach


Super Deň detí s ozbrojenými silami v Giraltovciach
Dynamické ukážky boja zblízka, výcvik služobných psov, šou program Čestnej stráže, prelety vrtuľníkov či statické ukážky bojovej techniky - to všetko a ešte oveľa viac bolo súčasťou 16. ročníka Dňa detí s ozbrojenými silami, ktorý sa uskutočnil v sobotu 1. júla v Giraltovciach.

"Chcem sa poďakovať ministrovi obrany Martinovi Glváčovi a náčelníkovi Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíkovi Petrovi Vojtekovi za to, že slovenskí vojaci tento rok na Deň detí zavítali do nášho neveľkého mesta, ktoré dnes všetkých, no najmä deti, víta o to srdečnejšie,“ privítal približne päťtisíc prítomných primátor mesta Ján Rubis. Generálporučík Peter Vojtek pozdravil návštevníkov aj v mene ministra Martina Glváča a povedal: „Vojaci sú to na to, aby bránili našu slobodu, aby pomáhali našim občanom keď je najhoršie – a aby dnes tu v Giraltovciach urobili radosť hlavne deťom.“ Náčelník generálneho štábu genpor. Peter Vojtek s primátorom Giraltoviec Jánom Rubisom a s ďalšími hosťami v rámci slávnostného dňa položili v centre mesta vence k pamätníku Matka s dieťaťom, ktorý je venovaný obetiam a účastníkom protifašistických bojov z Giraltoviec.

Spolu vyše 350 vojakov v spolupráci s členmi komunikačného odboru Kancelárie ministra obrany a mestom Giraltovce pripravili pre deti aj veľa súťaží, autogramiádu známych športovcov Dukly Banská Bystrica či kultúrne vystúpenia, začínajúc vystúpeniami žiakov miestnych škôl, až po koncert skupiny Komajota a Dominiky Mirgovej. Tešili sa z nich aj deti zo sociálnych zariadení z piatich okolitých miest a obcí, návštevníci zo štyroch družobných miest Giraltoviec z Poľska a Ukrajiny, ako aj ľudia z celého severovýchodného Slovenska.

S myšlienkou, aby sa Deň detí s ozbrojenými silami konal v Giraltovciach, prišiel ako prvý Vladislav Kačmar, predseda Občianskeho združenia Spojme srdcia pre zdravie, ktoré združuje prevažne zdravotne hendikepovaných občanov. Aj deti z tohto regiónu, ktoré nemajú to šťastie, aby sa tešili z plného zdravia, boli nadšené z výkonov vojakov. „O to viac sa teším, že minister aj náčelník Generálneho štábu sa rozhodli pre Giraltovce a pripravili pre všetky deti taký vynikajúci program, povedal Vladislav Kačmar, ktorý Petrovi Vojtekovi aj Martinovi Glváčovi spolu s ďakovným listom udelil aj Plaketu OZ Spojme srdcia pre zdravie.

„Deti vnímajú vojakov cez svoje predstavy vychádzajúce najmä z filmov a to, že ich často vôbec prvý raz mohli dnes vidieť naživo, bolo pre nich fascinujúce,“ povedal Štefan Pazur, ktorý pricestoval do Giraltoviec z Košaroviec od Humenného s manželkou a dcérkou. „Najviac sa mi páčilo, že ma vojaci obliekli do časti svojej uniformy a výborné boli aj vojenské autá“, dodala ich Tamarka. „Na vojenčine som slúžil u tankistov, takže ako prvý som manželke a našim dvom synom ukázal tank a ďalšiu obrnenú techniku,“ usmial sa Juraj Mašlej z Marháňa od Bardejova. A čo sa páčilo Vojtekovi Chmurovi z dediny Brzeziny? „Najviac super boli vrtuľníky, ale super bol celý deň...“ odpovedal poľský školák.

Deň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachDeň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachSuper Deň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachSuper Deň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachSuper Deň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachSuper Deň detí s ozbrojenými silami v GiraltovciachSuper Deň detí s ozbrojenými silami v Giraltovciach

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: MO SR - Ivan Kelement, Pavol Vitko - Dátum: 05.06.2013
Čítanosť: 12161
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share