Preskocit navigáciu

Spomienková slávnosť v Polomke


Spomienková slávnosť v Polomke

 Vo štvrtok 30. mája 2013 si v Polomke položením vencov uctili pamiatku vojakov amerického Úradu strategických služieb (OSS - Office of Strategic Services) veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick, zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálmajor Miroslav Kocian, členovia vojenského diplomatického zboru USA podplukovník Christopher Burelli a podplukovník Andrew Taylor a príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia, vedení náčelníkom štábu pluku majorom Pavlom Švelkom. Vojaci OSS padli v horách okolia Polomky v decembri 1944, počas Slovenského národného povstania, do zajatia nemeckých nacistov. Pred koncom vojny ich popravili v koncentračnom tábore Mauthausen.

 „Veľmi si vážim tunajších občanov, ktorí počas povstania pomáhali aj americkým vojakom a ktorí ani dnes nezabúdajú na ich pamiatku,“ povedal vo svojom príhovore Theodore Sedgwick. „Naše ozbrojené sily, ktorých vnútorná sila sa opiera aj o odkaz Slovenského národného povstania, si vážia všetkých vojakov a partizánov, ktorí sa zapojili do protinacistického boja. V ich radoch boli popri iných národoch aj Američania, pričom s vojakmi USA nás dnes spája rozsiahla spolupráca v rámci NATO, vrátane operácií medzinárodného krízového manažmentu,“ dodal generálmajor Miroslav Kocian.

 Príslušníci OSS boli vyslaní na Slovensko v septembri 1944 na podporu povstania a na pomoc pri záchrane zostrelených amerických letcov. Po potlačení povstania aj oni ustúpili do hôr, kde prežili začiatok krutej zimy. Dve desiatky vojakov USA z OSS sa chceli prebiť čo najviac na východ, s cieľom spojiť sa s postupujúcou Červenou armádou. Väčšia časť americkej misie s výstrojom nezodpovedajúcim krutým mrazom, prečkávala v horskej chate pod Veľkým bokom v Nízkych Tatrách v nadmorskej výške 1479 m, nad Polomkou, kam im dedinčania vynášali aj napriek nebezpečenstvu stravu a teplé oblečenie. Na Vianoce 1945 ich nemecká protipartizánska jednotka Edelweiss obkľúčila a zajala. Štrnásti Američania a traja britskí agenti boli po dlhom vypočúvaní a mučení zastrelení. Popri príslušníkoch z OSS pôsobil aj známy vojnový korešpondent agentúry AP Joe Morton, ktorý taktiež padol do zajatia a zahynul v koncentračnom tábore.

 Spomienkového podujatia sa ďalej zúčastnil, ako reprezentant SOCEUR (Special Operations Command Europe – veliteľstvo špeciálnych síl v Európe) veliaci poddôstojník SOCEUR, Command Sergeant Major Charles Sekelsky. Ten sa pred 19 rokmi zúčastnil spoločného padákového výsadku do priestoru Polomka pri príležitosti odhalenia pamätníku. Pamätník odhalila vtedajšia veľvyslankyňa USA pri OSN Madeleine Albrightová.


Spomienková slávnosť v Polomke ISpomienková slávnosť v Polomke ISpomienková slávnosť v Polomke ISpomienková slávnosť v Polomke ISpomienková slávnosť v Polomke IISpomienková slávnosť v Polomke IISpomienková slávnosť v Polomke IISpomienková slávnosť v Polomke IISpomienková slávnosť v Polomke III

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický a MO SR - Pavol Vitko , Foto: 5. pšu - archív - Dátum: 31.05.2013
Čítanosť: 28813
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share