Preskocit navigáciu

Náčelník GŠ OS SR generálporučík Peter Vojtek odcestoval do Berlína


Náčelník GŠ OS SR generálporučík Peter Vojtek odcestoval do Berlína

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek dnes 12. júna pracovne odcestoval do Spolkovej republiky Nemecko. Na jeho 2-dňovej zahraničnej služobnej ceste ho sprevádza zástupca náčelníka Štábu strategického plánovania GŠ OS SR plukovník Ing. Peter Babiar.

Generálporučíka Petra Vojteka v Berlíne na veľvyslanectve SR privítal veľvyslanec SR v SRN Igor Slobodník.

V popoludňajších hodinách náčelník GŠ OS SR Vojtek navštívil Ministerstvo obrany SRN, kde ho privítal zástupca náčelníka Generálneho štábu Bundeswehru generálporučík Peter Schelzig. V úvode ich spoločného rokovania generálporučík Vojtek informoval svojho partnera o transformácii Ozbrojených síl SR. Ako vysvetlil, transformácia je dlhodobý nepretržitý proces, ktorého cieľom je dobudovať moderné, flexibilné a dôveryhodné ozbrojené sily s lepšou bojovou silou, s možnosťou zabezpečiť obranu štátu v rámci kolektívnej obrany Aliancie a zabezpečením príspevkov do operácií krízového manažmentu. Generál Vojtek počas rozhovoru zdôraznil okrúhle výročie, ktoré OS SR oslavujú v tomto roku, spomenul reformy, ktorými slovenské Ozbrojené sily za dvadsať rokov svojej existencie prešli a zdôraznil míľniky pri budovaní súčasných Ozbrojených síl. Ďalej generálporučík Vojtek informoval o očakávaniach záverov Strategického hodnotenia obrany, Bielej knihy o obrane a Rozvojového plánu OS SR do roku 2024, ktorý má byť návodom pre všetky budúce zmeny štruktúr, personálu, školenia, modernizáciu a požiadavky na schopnosti.
Náčelník GŠ OS SR Vojtek sa zároveň živo zaujímal o skúsenosti z transformácie Bundeswehru, o ktorých ho informoval zástupca náčelníka GŠ Schelzig.

Participácia OS SR v operáciách medzinárodného krízového manažmentu (MKM) bola druhou dôležitou témou ich spoločného stretnutia. Generáli si vymenili informácie o účasti ozbrojených síl obidvoch krajín v operáciách a misiách a prediskutovali možnosti spolupráce SR a SRN v operáciách MKM v budúcom období. Generálporučík Vojtek informoval generálporučíka Schelziga o pôsobení v zahraničných operáciách v intenciách navrhovaných zmien, pričom zdôraznil, že kľúčovou misiou pre OS SR je operácia ISAF.

Poslednou, no nemenej dôležitou témou, bola bilaterálna spolupráca, pričom partneri vzájomne zhodnotili stav doterajšej spolupráce. Naznačili tiež možné zámery jej rozvoja do budúcnosti, najmä v oblasti vzdelávania (kurz ISOC, Kurz národnej bezpečnosti) a spolupráce v oblasti EOD. Ďalej sa venovali spolupráci vo vytvorení bojovej skupiny V4 (V4 EU BG), pričom generálporučík Vojtek zdôraznil, že OS SR vítajú vyjadrenie Nemecka pri podpore budovania V4 EU BG.

Generál Vojtek privítal ďalšie možnosti prehĺbenia spolupráce a svojmu partnerovi ponúkol využiť výcvikové zariadenia na Slovensku, konkrétne Výcvikové a testovacie centrum radiačnej chemickej a biologickej ochrany (VTC RCHBO) Zemianske Kostoľany, výcvikový priestor vojenského obvodu Lešť a Centrum výnimočnosti pre oblasť EOD (CoE EOD) v Trenčíne.

V závere stretnutia sa partneri dotkli aj ďalších významných spoločných projektov vo vojenskej oblasti, napríklad najväčšieho medzinárodného logistického cvičenia NATO CAPABLE LOGISTICIAN 2013 (CL13), ktoré práve prebieha na Slovensku.


Náčelník GŠ OS SR generálporučík Peter Vojtek odcestoval do BerlínaNáčelník GŠ OS SR generálporučík Peter Vojtek odcestoval do BerlínaNáčelník GŠ OS SR generálporučík Peter Vojtek odcestoval do Berlína

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: GŠ Bundeswehru - Dátum: 12.06.2013
Čítanosť: 10879
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share