Preskocit navigáciu

Inteligentná energia i hasenie požiarov


Inteligentná energia i hasenie požiarov

Posledné cvičenie NATO s obdobným zameraním ako medzinárodné logistické cvičenie Capable Logistician 2013 sa uskutočnilo v roku 2004. V porovnaní s ním je ale cvičenie vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť trikrát väčšie. Veď sa na ňom zúčastňuje takmer 1800 cvičiacich z 35 členských i partnerských krajín NATO, ktorí majú k dispozícii vyše 600 kusov rôznej techniky.

Zúčastneným vojakom okrem iného umožňuje získavať tzv. Inteligentnú energiu (Smart Energy). Podľa vedúcej mnohonárodného tímu, pozostávajúce z odborníkov z Nemecka, Veľkej Británie, USA a Holandska Dr. Susanne Michaelis chcú cvičenie využiť na odporúčanie konkrétnych projektov na posilnenie interoperability a energetickej účinnosti a efektívnosti v prostredí NATO. Ide napríklad o využitie inteligentného generátora energie, solárnych a veterných generátorov elektrickej energie či LED osvetlenia. Príslušníci armád z USA, Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie, Holandska, Rumunska, Českej republiky a Bosny a Hercegoviny zasa v priebehu cvičenia ťažia a upravujú vodu. S pomocou špeciálnej techniky vŕtajú studne, upravujú vodu, zabezpečujú jej skladovanie a prepravu. Veľmi dôležitou úlohou je vybudovanie poľného muničného skladu podľa noriem NATO. Túto úlohu zabezpečovali predovšetkým rakúski, slovenskí a českí vojaci.

Vojenská logistika na cvičení má pod palcom Spoločná logistická podporná skupina (JLSG). Okrem slovenských vojakov ju tvoria zástupcovia armád 21 krajín. Pri tejto príležitosti je potrebné pripomenúť, že práve Spoločná logistická skupina krajín V- 4 ( Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Slovensko) pod českým velením by mala zabezpečovať Bojovú skupinu Európskej únie (Battle Group EU) v roku 2016. Úlohy leteckého monitorovania, prepravy, ale napríklad aj prevoz materiálov v podvese pod vrtuľníkom, či hasenie požiaru pomocou Bambi vakov, zabezpečujú so svojimi vrtuľníkmi Mi-17 a 171 slovenskí a českí vojaci.

Celý priestor cvičenia, ako aj ochranu konvojov zabezpečuje Mnohonárodná jednotka vojenskej polície NATO (MNMPBN), ktorú tvoria vojenskí policajti z Poľska, Českej republiky, Chorvátska a Slovenska.


Inteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarovInteligentná energia i hasenie požiarov

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 18.06.2013
Čítanosť: 10496
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share