Preskocit navigáciu

Najväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spolupráca


Najväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spolupráca

Bez munície, či pohonných hmôt by len veľmi ťažko mohli plniť úlohy vojaci z 35 krajín na najväčšom logistickom cvičení Capable Logistician 2013, ktoré v súčasnosti prebieha na území Slovenska. Prevádzku poľného muničného skladu, vybudovaného podľa štandardov NATO zabezpečujú vojaci z Čiech, Slovenska, Rakúska a Francúzska. Úlohy plnia pod velením českého majora Jaroslava Ungera. Ten je so svojím medzinárodným tímom spokojný.

Jeho slovenský kolega major Milan Škitka približuje úlohy, ktoré každý deň plnia počas cvičenia: „Ide o príjem a výdaj munície. Tá sa priváža i odváža k jednotkám nielen pozemnou, ale aj vzdušnou cestou. Zabezpečujú ju slovenské a české vrtuľníky, ktoré ju prevážajú v podvese. Po zhoršení bezpečnostnej situácie si musel medzinárodný tím poradiť aj s evakuáciou skladu. Za slovenskú stranu plnia v muničnom sklade úlohy predovšetkým príslušníci topoľčianskeho práporu logistickej podpory.“

Na tom, aby vyše 600 kusov techniky, ktorá sa zúčastňuje na cvičení bolo vždy pripravených na použitie má veľkú zásluhu nemecký poľný sklad PHM, ktorého súčasťou je aj špičkové laboratórium na kontrolu paliva (najmä leteckého). Veliteľ skladu nadporučík Fiorentino Alessio informuje, že osádka laboratória má za sebou už trojnásobnú účasť v operácii ISAF v Afganistane. Kontroluje palivo ešte predtým, kým sa vyskladní z automobilových cisterien do zásobníkov. Palivo pre vojenskú techniku uskladňujú aj príslušníci maďarského skladu pod vedením kapitána Gergelyho Besenyiho. Pri práci im pomáhali aj americkí vojaci. Výdaj paliva do motorových vozidiel zabezpečovali okrem nich aj litovskí vojaci.

Veľmi dôležitú úlohu na cvičení plní aj medzinárodný tím pod vedením poľského podplukovníka Wojciecha Grzybowskeho. Veď zabezpečujú príjem, sústredenie a presun (RSOM). Počínajúc príjmom osôb do evidencie, zabezpečenie ubytovania a stavovania, vrátane evidencie vojenskej techniky a materiálu počas fázy nasadenia do operácie. Prostredníctvom konvojov zabezpečujú prevoz potrebného materiálu.

Poľskí, českí, chorvátski a slovenskí vojenskí policajti v rámci vyčlenenej časti Mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO pod velením jeho veliteľa českého podplukovníka Romana Gotfrieda plnia v počas cvičenia mnohé úlohy. Okrem zabezpečenia celého priestoru cvičenia, ochraňovali konvoje, zaisťovali kontrolu osôb a techniky. Zástupca riaditeľa slovenskej vojenskej polície plukovník Vít Gabrhel približuje, že zo strany našej vojenskej polície sa na cvičení zúčastňujú predovšetkým príslušníci jej prešovského útvaru. Veľký kus práce naši vojenskí policajti odviedli aj pri sprevádzaní početných konvojov so zahraničnými účastníkmi cvičenia. Ukončenie cvičenia nebude pre nich znamenať oddych. Veď ich čaká ďalšia úloha pri odchode zahraničných účastníkov cvičenia zo Slovenska.

To je len niekoľko príkladov, ktoré dokazujú, že bez efektívnej spolupráce mnohonárodných tímov, zaisťujúcich jednotlivé funkčné oblasti cvičenia by nebolo možné riadiť taký rôznorodý kolektív, pozostávajúci z vojakov 35 krajín. A práve v tom je podľa zástupcu Spoločnej logistickej podpornej skupiny (JLSC) plukovníka Jána Žarnovického jeden z hlavných prínosov cvičenia Capable Logistician 2013 (Spôsobilý logista).


Najväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spoluprácaNajväčším úspechom cvičenia je mnohonárodná spolupráca

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 20.06.2013
Čítanosť: 11240
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share