Preskocit navigáciu

Pôsobenie vojenského poradenského tímu v Uruzgane pomaly končí


Pôsobenie vojenského poradenského tímu v Uruzgane pomaly končí

Takmer päťročné úsilie slovenských vojakov vo vybudovaní a príprave jednotiek Afganskej národnej armády (ANA) v provincii Uruzgan sa chýli ku koncu. Afganskí vojaci 5. Kandaku bojového zabezpečenia si už samostatne naplánovali aj realizovali výcvik vodičov.

Niekoľko dní pred pravidelným štvrťročným hodnotením zverenej jednotky je zrejmé, že proces prípravy, na ktorom sa podieľalo niekoľko desiatok vojenských inštruktorov a poradcov z radov príslušníkov slovenských ozbrojených síl v spolupráci s príslušníkmi Národnej Gardy americkej Indiany, ozbrojených síl Austrálie a Holandského kráľovstva, dospel k úspešnému koncu.

Jedným zo základných znakov samostatnosti afganskej jednotky je, okrem samostatného plánovania a vedenia bojovej činnosti a zásobovania aj samostatné plánovanie, vykonanie a vyhodnotenie výcviku špecialistov vo svojich odbornostiach. Na preverenie tohto predpokladu v súčasnosti prebieha v 5. Kandaku bojového zabezpečenia prvý samostatný výcvik vo vedení motorových vozidiel. Podľa veliteľa vojenského poradenského tímu CSS MAT v Uruzgane majora Štefana Zemanoviča si celý kurz naplánovali a vykonali afganskí príslušníci dopravnej a opravárenskej roty Kandaku bez priameho zapojenia poradcov vojenského poradenského tímu CSS MAT. „Po skončení výcviku pribudne do radov Kandaku ďalších približne 50 vodičov, ktorí budú schopní zvládať nástrahy ťažkého horského terénu provincie,“ spresnil veliteľ.

Ako dodal, samostatným zorganizovaním a vykonaním výcviku sa zvýši sebadôvera afganského personálu a umožní sa hladší prechod na ich samostatné pôsobenie v rámci „disengagement strategy“, prijatej v spolupráci s ostatnými zahraničnými poradenskými tímami. „Cieľom tejto stratégie je postupné prevzatie zodpovednosti za výcvik afganskej armády ich vlastnými inštruktormi,“ spresnil Zemanovič.


Pôsobenie vojenského poradenského tímu v Uruzgane pomaly končíPôsobenie vojenského poradenského tímu v Uruzgane pomaly končíPôsobenie vojenského poradenského tímu v Uruzgane pomaly končíPôsobenie vojenského poradenského tímu v Uruzgane pomaly končíPôsobenie vojenského poradenského tímu v Uruzgane pomaly končíPôsobenie vojenského poradenského tímu v Uruzgane pomaly končíPôsobenie vojenského poradenského tímu v Uruzgane pomaly končí

Autor: SLOVCON ISAF - mjr. Štefan Zemanovič , Foto: npor. Michal Bóna, čat. Karol Tomáš - Dátum: 25.06.2013
Čítanosť: 9116
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share