Preskocit navigáciu

Poďakovanie vojakom, ktorí pomáhali pri povodniach


Poďakovanie vojakom, ktorí pomáhali pri povodniach

Predseda vlády Robert Fico a minister obrany Martin Glváč poďakovali vojakom za pomoc pri tohtoročných záplavách, ako aj pri odstraňovaní ich následkov. „Ďakujem všetkým vojakom za ich profesionálnu prácu, ktorú vykonávali počas povodní. Svojim nasadením pomáhali k tomu, aby sa predišlo vzniku ďalších škôd,“ uviedol minister.

Niekoľkokrát bol šéf rezortu obrany osobne na miestach, ktoré boli ohrozené povodňami. „Vojaci počas záplav flexibilne reagovali na aktuálne požiadavky a riešili aj neštandardné postupy, ktoré nie sú v nijakých plánoch“, vyzdvihol prácu vojakov náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek.

Medzi desiatimi prítomnými zástupcami Ozbrojených síl Slovenskej republiky boli príslušníci Štábu pre riadenie operácií GŠ OS SR a vojaci z posádok Bratislava, Sereď, Nitra a Kuchyňa, ktoré boli najbližšie k najviac ohrozeným oblastiam. Počas záchranných prác evakuovali materiál, plnili vrecia s pieskom, spevňovali hrádze, prepravovali obyvateľov, stravu a PHM. Po opadnutí vody pomáhali pri nakladaní naplaveného odpadu.

Počas povodní bolo v pohotovosti viac ako 600 vojakov a 75 kusov techniky, vrátane nákladných vozidiel, vrtuľníkov, člnov, autobusu, žeriavu a vodného čerpadla.

Premiér Robert Fico prítomných poprosil, aby poďakovanie z Úradu vlády odovzdali všetkým kolegom, zasahujúcim počas povodní. Vo svojom príhovore vyzdvihol význam protipovodňových bariér, ktoré by podľa neho mali byť postavené na celom území Slovenskej republiky. Aj ďalšie mestá a časti Slovenska, ktoré bývajú ohrozené povodňami, by mali dostať podobnú protipovodňovú ochranu, aká sa postavila v Bratislave.

Na slávnostnom stretnutí na Úrade vlády sa spolu s desiatimi zástupcami Ozbrojených síl SR, ktorí sa podieľali na protipovodňových aktivitách, zúčastnili aj minister obrany Martin Glváč, štátny tajomník MO SR Miloš Koterec a náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek.


Poďakovanie vojakom, ktorí pomáhali pri povodniachPoďakovanie vojakom, ktorí pomáhali pri povodniachPoďakovanie vojakom, ktorí pomáhali pri povodniachPoďakovanie vojakom, ktorí pomáhali pri povodniachPoďakovanie vojakom, ktorí pomáhali pri povodniachPoďakovanie vojakom, ktorí pomáhali pri povodniachPoďakovanie vojakom, ktorí pomáhali pri povodniach

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 28.06.2013
Čítanosť: 8679
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share