Preskocit navigáciu

Generálporučík Peter Vojtek odcestoval na pracovnú návštevu USA


Generálporučík Peter Vojtek odcestoval na pracovnú návštevu USA

Náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek odcestoval na pracovnú návštevu Spojených štátov amerických. V rámci pracovnej cesty sa náčelník GŠ stretne s veliteľom Národnej gardy štátu Indiana generálmajorom Martinom R. Umbargerom.

Témami rokovania budú aktuálne témy vzájomnej spolupráce medzi ozbrojenými silami Slovenskej republiky a Národnou gardou štátu Indiana, spoločné pôsobenie v operácii ISAF v Afganistane a možnosti rozvoja vojenskej spolupráce v ďalších rokoch.

Ozbrojené sily SR spolupracujú s americkými ozbrojenými silami od roku 1993 prostredníctvom programu Military-to-Military (Mil-to-Mil) a súčasne s Národnou gardou štátu Indiana v rámci programu štátneho partnerstva State Partnership Program. Táto spolupráca bola v rokoch 1994 - 2003 zameraná predovšetkým na podporu transformácie formujúcich sa OS SR a na rozvoj spôsobilostí. Neskôr po vstupe Slovenska do NATO bola spolupráca zameraná na podporu interoperability, prípravu a výcvik slovenských vojakov pred nasadením do vojenských operácií a certifikáciu jednotiek OS SR pre Sily rýchlej reakcie NATO.

Príslušníci Národnej gardy amerického štátu Indiana spolu so Slovákmi pôsobili aj vo Vojenských poradenských tímoch pod slovenským velením v rámci operácie ISAF v afganskej provincii Uruzgan. Úlohou tímov bolo zlepšovať vycvičenosť jednotiek Afganskej národnej armády v procese odovzdávania zodpovednosti za bezpečnosť krajiny afganským bezpečnostným zložkám.



Autor: KaNGŠ , Foto: Ilustračné foto - Dátum: 03.07.2013
Čítanosť: 8848
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share