Preskocit navigáciu

Vlajka Slovenskej republiky doviala nad afganským Uruzganom


Vlajka Slovenskej republiky doviala nad afganským Uruzganom

Vojenský poradenský tím pre oblasť bojového zabezpečenia (CSS MAT) ukončil 24. júna 2013 svoju činnosť, čím skončilo plnenie operačnej úlohy poslednej jednotky OS SR v afganskej provincii Uruzgan.

Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnil veliteľ austrálskych síl na strednom východe generálmajor Michael Crane a plukovník Miroslav Lorinc zo Štábu operácií Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.

Veliteľ Kombinovaného tímu Uruzgan (CTU) austrálsky plukovník Simon Stuart vo svojom príhovore vyzdvihol viac ako päťročné pôsobenie slovenských vojakov najskôr pod holandským a neskôr austrálskym velením. Počas uvedeného obdobia priamo na základni Tarin Kowt, ako aj v priestore provincie Uruzgan, pôsobili aj príslušníci slovenskej strážnej jednotky, ktorí až do decembra minulého roka zodpovedali za bezpečnosť mnohonárodnej základne. Príslušníci slovenských ozbrojených síl sa podieľali aj na rekonštrukčných aktivitách v rámci Provinčného rekonštrukčného tímu - Uruzgan. V neposlednom rade a symbolicky ako posledná slovenská jednotka odchádza poradenský tím, ktorého aktivity, najmä v posledných siedmich mesiacoch, významne napomohli v napredovaní Afganských bezpečnostných síl.

„Súčasná rotácia poradenského tímu vzorne reprezentovala kvality slovenských vojakov najmä tým, že pri nenáročnosti na poskytovaný servis dokázala splniť úlohy vždy načas a vo vysokej kvalite,“ povedal plukovník Stuart. Podľa austrálskeho veliteľa CTU inovatívnym prístupom k príprave vojakov, poddôstojníkov a dôstojníkov Afganskej národnej armády dosiahli prelom v prístupe Afgancov k bojovému zabezpečeniu. „Naši afganskí kolegovia si osvojili filozofiu, ktorá hovorí, že logistika nie je niečo, čo sa len stane,“ dodal veliteľ CTU.

Symbolom ukončenia plnenia operačnej úlohy bol zvesenie slovenskej vlajky zo stožiara pred veliteľstvom CTU, ktorá na tomto mieste nepretržite viala od 6. decembra 2012. Zložená vlajka spolu s certifikátom a poďakovaním predstaviteľov koaličných síl v priestore nasadenia bude po návrate tímu ako symbol pôsobenia slovenských vojakov v Uruzgane odovzdaná náčelníkovi Generálneho štábu OS SR.

Slovenskí vojenskí poradcovia pôsobili v Afganskom Uruzgane počas deviatich polročných rotácii najskôr ako operačný výcvikový a styčný tím (OMLT) a neskôr ako Vojenský poradenský tím (MAT). Slováci sa najskôr v zostave Ozbrojených síl Holandského kráľovstva a neskôr v zostave austrálskeho tímu v uvedenom období podieľali na príprave afganských odborníkov na oblasť bojového zabezpečenia 4. brigády 205. zboru Afganskej národnej armády. Posledné štyri rotácie už boli pod slovenským velením. V zostave tímu boli aj austrálski a americkí vojaci. Príslušníci OMLT a MAT tímov patrili medzi prvých slovenských vojakov, ktorí pôsobili priamo v oblastiach bojov mimo základní koaličných jednotiek. „Presun konvojov mimo základní spoločne s afganskými jednotkami so sebou prinášalo dennodennú hrozbu útokov nielen vo forme nástražných výbušných systémov a prepadnutí zo zálohy zo strany povstaleckých síl, ale aj neočakávané hrozby v podobe tzv. „green on blue“ incidentov zo strany samotných príslušníkov afganských bezpečnostných síl,“ vysvetlil posledný slovenský veliteľ CSS MAT major Štefan Zemanovič.

Počas nasadenia Slováci prispeli k vybudovaniu funkčného systému bojového zabezpečenia 4. brigády od jej vzniku až do dnešného oficiálneho vyhlásenia jej plnej samostatnosti v oblasti prípravy, plánovania a plnenia bojových úloh v operačnom priestore, ktorý zahŕňa provincie Uruzgan a Daykundi. „Úspech nášho tímu potvrdil aj veliteľ 4. brigády ANA plukovník Kandahariho, ktorý zdôraznil, že bez funkčného bojového zabezpečenia v podobe zásobovania, spojenia, zdravotnej starostlivosti a dopravy by nebolo možné dosiahnuť súčasné operačné tempo v podobe dvoch brigádnych operácií do mesiaca,“ spresnil Zemanovič.

Slovenskí vojenskí poradcovia ukončujú svoju činnosť plnením posledných administratívnych úloh, vyplnením štvrťročného hodnotenia zvereného subjektu ANA a pripravujú materiál na Mnohonárodnej základni Tarin Kowt na transport späť na Slovensko. Týmto sa ukončuje dôležitá etapa úspešného pôsobenia slovenských vojenských poradcov v operácii ISAF.


Vlajka Slovenskej republiky doviala nad afganským UruzganomVlajka Slovenskej republiky doviala nad afganským UruzganomVlajka Slovenskej republiky doviala nad afganským UruzganomVlajka Slovenskej republiky doviala nad afganským UruzganomVlajka Slovenskej republiky doviala nad afganským UruzganomVlajka Slovenskej republiky doviala nad afganským UruzganomVlajka Slovenskej republiky doviala nad afganským UruzganomVlajka Slovenskej republiky doviala nad afganským UruzganomVlajka Slovenskej republiky doviala nad afganským Uruzganom

Autor: mjr. Štefan Zemanovič , Foto: CTU PAO - Dátum: 03.07.2013
Čítanosť: 10264
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share