Preskocit navigáciu

Kľúč od mesta Evansville pre náčelníka Generálneho štábu OS SR


Kľúč od mesta Evansville pre náčelníka Generálneho štábu OS SR

Súčasťou programu náčelníka Generálneho štábu OS SR Petra Vojteka v USA je návšteva niekoľkých miest, ktorými ho sprevádza veliteľ Národnej gardy štátu Indiana generálmajor Roy Martin Umbarger.
Na slávnostnom obede v Old National Bank odovzdali dňa 3. júla generálporučíkovi Vojtekovi kľúč od mesta Evansville, za prítomnosti starostu Evansville a prezidenta Old National Bank.

Slovenská republika a Indiana udržiavajú dlhoročné vzťahy na základe Programu partnerstva krajín (SPP), čo je program ministerstva obrany pod záštitou Národnej Gardy. Tento program spája jednotlivé štáty s krajinami Aliancie za účelom vybudovania spoločných partnerských spôsobilostí vojenských jednotiek.

„Naučili sme sa od nich veľa a rovnako sa veľa naučili aj oni od nás. Sú pre nás výborným spojencom a sme im vďační za ich priateľstvo,“ povedal Umbarger. Indiana udržiava partnerstvo so Slovenskou republikou už viac ako dvadsať rokov.
„Som veľmi rád, že som mal príležitosť navštíviť tieto miesta a prispieť k posilneniu a prehĺbeniu našich priateľských vzťahov a spolupráce v budúcnosti,“ povedal Vojtek.

Výsledkom tohto partnerstva bolo viac než dvesto spoločných cvičení za posledných dvadsať rokov. Korene však siahajú hlbšie do histórie Indiany, ešte pred vznikom samotného programu SPP, keďže na prelome storočia mnoho Slovákov emigrovalo za prácou v továrňach v severnej Indiane.

Partnerstvo sa s príchodom operačných výcvikových a styčných tímov (OMLT) do Afganistanu rozšírilo aj na súčasné vojenské operácie. Na báze spolupráce Indiany, Slovenska a Austrálie vznikol logistický výcvikový tím, ktorý po dobu desiatich mesiacov rozmiestnenia pôsobil pri Afganskej národnej armáde. V ďalších rotáciách sa tieto tímy premenovali na vojenské poradné tímy (MAT). Úloha tímov MAT zostáva rovnaká, ako tomu bolo pri tímoch OMLT a pokračuje až do súčasnosti.

„Cennejšie než čokoľvek iné, je sila priateľstva medzi Národnou Gardou štátu Indiana a Slovenskou republikou. Je dôkazom svetlej spoločnej budúcnosti medzi dvoma krajinami, ktoré od seba delí pol sveta,“ zdôraznil náčelník GŠ OS SR Peter Vojtek pri preberaní symbolického kľúča od mesta Evansville.


Kľúč od mesta Evansville pre náčelníka Generálneho štábu OS SRKľúč od mesta Evansville pre náčelníka Generálneho štábu OS SR

Autor: SFC Aaron Tinsley, Public Affairs Office , Foto: Matthew Scotten - Dátum: 04.07.2013
Čítanosť: 8793
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share