Preskocit navigáciu

Vojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v Levoči


Vojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v Levoči

Na oslavách 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu 5. júla na nitrianskom Svätoplukovom námestí, za účasti našich najvyšších ústavných a štátnych predstaviteľov na čele s hlavným veliteľom OS SR prezidentom Ivanom Gašparovičom, nechýbali ani vojaci. Nielen slovenskí pod vedením Ordinára OS a OZ SR Mons. Františka Rábeka, ale aj ich kolegovia zo Spolkovej republiky Nemecko, z Poľska a Rakúska.

V nemeckej delegácii bol bývalý pridelenec obrany SRN na Slovensku a dnešný zemský veliteľ Bundeswehru v Poríni – Falcku podplukovník gšt. Herbert Schmid, ale aj dekan veliteľstva útvaru horských strelcov Siegfried Weber, ktorý pôsobil ako vojenský duchovný kontingentu Bundeswehru KFOR v Kosove a minulý rok v operácii ISAF v Afganistane. Rakúsky vojenský ordinariát zastupoval biskupský vikár Mons. Werner Freisteter. Od našich severných susedov prišla jednotka čestnej stráže, ktorú sprevádzal vojenský kňaz major Robert Krzysztofiak.

Po piatkových oslavách v Nitre sa zahraničné delegácie (okrem rakúskej) presunuli na východ Slovenska, do Levoče. Tu sa v prvý júlový víkend uskutočnila už 17. Národná púť Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR. Vyše dve stovky vojenských pútnikov a ich rodín, policajtov, príslušníkov väzenskej a justičnej stráže, ako aj zástupcovia ozbrojených síl z Poľska a Spolkovej republiky Nemecka boli súčasťou najväčšej púte na Slovensku. Niekoľko stotisíc veriacich si v nedeľu 7. júla uctilo pontifikálnou svätou omšou, ktorú celebroval pápežský legát slovinský kardinál Franc Rodé, na levočskej hore mariánsky sviatok Navštívenia Panny Márie.

Pútnikov v uniformách v levočskom kostole Minoritov privítal ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek. Vo svojom príhovore vyzdvihol úlohu, ktorú zohráva v živote príslušníkov ozbrojených zložiek rodina a zdôraznil význam viery v tomto roku viery. Pripomenul význam odkazu sv. Cyrila Metoda pre Slovensko i príslušníkov rezortu obrany.

Medzi vojenskými pútnikmi boli zástupcovia všetkých zložiek ozbrojených síl. Priviezli ich autobusy, ktoré zbierali pútnikov zo západu a stredu republiky, ďalší prišli svojimi motorovými vozidlami. Už tradične v Levoči nechýbali slobodníčka Anna Blanáriková a vojačka Anežka Žemberová z roty podpory velenia topoľčianskej mechanizovanej brigády, desiatnička Karin Čuchorová zo zmiešaného leteckého krídla Sliač, kapitán Ľuboš Slanina z personálneho úradu v Liptovskom Mikuláši, desiatnik Peter Marcinek z michalovského mechanizovaného práporu, či rotný Miroslav Haus a desiatnička Natália Drobná z rožňavského práporu RCHBO. Na levočskej hore mal naopak svoju premiéru desiatnik Slavomír Demčák z prešovského vrtuľníkového krídla. Medzi vojenskými pútnikmi v tomto roku boli aj deti z letného tábora Ordinariátu OS a OZ na Smrekovici a príslušníci vojenskej hudby Banská Bystrica.

Všetci prichádzali na Mariánsku horu so svojimi prosbami, starosťami i túžbami. Ale hlavne, ako hovorí kapitán Ľuboš Slanina, aby načerpali nové duševné sily pre svoju ďalšiu prácu vojenského profesionála a utuženie vojenských rodín.


Vojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v LevočiVojaci štyroch armád na oslavách v Nitre a na Mariánskej hore v Levoči

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 08.07.2013
Čítanosť: 9743
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share