Preskocit navigáciu

Predseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v Afganistane


Predseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v Afganistane

Zranených vojakov po včerajšom tragickom incidente navštívili 10. júla v afganskom Kandaháre predseda vlády SR Robert Fico spolu s ministrom obrany Martinom Glváčom. Zároveň vládny špeciál dopravil telo zosnulého vojaka do Slovenskej republiky.

Dvaja ťažko zranení vojaci sú hospitalizovaní vo vojenskej poľnej nemocnici na leteckej základni v Kandaháre po incidente, pri ktorom tragicky zahynul čatár Daniel Kavuliak. Premiér Fico spolu s ministrom Martinom Glváčom osobne navštívili ťažko zranených vojakov a u zdravotníckeho personálu sa zaujímali o ich zdravotný stav. S jedným z vojakov, ktorý sa zotavuje po priestrele hrudníka, komunikovali priamo v nemocnici. Druhý vojak je udržiavaný v umelom spánku. Obaja čakajú na prevoz do Ramsteinu, kde absolvujú ďalšie lekárske zákroky.

Premiér s ministrom sa v tábore slovenského kontingentu stretli aj s ďalšími slovenskými vojakmi. Spoločne im vyjadrili sústrasť so stratou kolegu a povzbudili ich k ďalšiemu pôsobeniu vo vojenskej operácii.

Pri napadnutí slovenského strážneho družstva boli ľahko zranení aj ďalší štyria Slováci, ktorí možnosť ukončiť pôsobenie v misii nevyužili a zostávajú naďalej plniť úlohy v Kandaháre. Minister Glváč ocenil ich postoj a všetkým vojakom poprial veľa šťastia pri ich ďalšom pôsobení v misii.

Pri príležitosti rozlúčky so zosnulým príslušníkom strážnej jednotky nastúpili na kandahárskom letisku stovky vojakov zo všetkých kontingentov, ktorí na najväčšej základni NATO slúžia. Rakvu s telom čatára Kavuliaka priviezlo obrnené auto so sprievodom jeho pochodujúcich kolegov z napadnutého družstva. Smútočnú ceremóniu viedol veliteľ strážnej jednotky za asistencie vojenského kaplána. Po pietnej rozlúčke previezol telo zosnulého do Slovenskej republiky vládny špeciál.

Po prílete do Bratislavy sa na letisku Milana Rastislava Štefánika konal smútočný akt s plnými vojenskými poctami za účasti predstaviteľov slovenskej vlády, generality ozbrojených síl SR a pozostalej rodiny.

Minister Glváč ešte raz vyjadril úprimnú sústrasť rodine tragicky zosnulého vojaka a vyzdvihol hrdinstvo všetkých vojakov, ktorí aj napriek tejto udalosti prejavili hrdinstvo a odvahu naďalej plniť svoje úlohy v Afganistane. „Naši vojaci môžu byť skutočne vzorom pre všetkých. Sú to ozajstní profesionáli, na ktorých sme právom hrdí,“ zdôraznil Glváč. Zároveň dodal, že útoky zo strany teroristov infiltrovaných do radov afganskej armády sú veľmi frekventované hlavne v súčasnom období odovzdávania zodpovednosti za bezpečnosť v krajine afganským silám.

Predseda vlády Fico po ceremónii zdôraznil dôležitosť nášho pôsobenia v koaličnej operácii pod velením NATO v Afganistane „Tento incident nemôže nič zmeniť na postoji vlády SR v boji proti terorizmu. Slovenskí vojaci zostanú v Afganistane a uvedomujú si význam svojej misie. Akonáhle by sme sa naplašili a pri každom incidente by sme uvažovali o tom, že skončíme s bojom proti terorizmu, tak by teroristi vyhrávali,“ povedal premiér. Zároveň vyjadril presvedčenie, že v prípade útoku na našich vojakov nešlo o náhodu, ale o cielený teroristický útok.

V Afganistane k dnešnému dňu pôsobí 233 príslušníkov ozbrojených síl, ktorí zastávajú pozície vo veliteľských štruktúrach operácie ISAF, v strážnej jednotke, národnom podpornom prvku, medzinárodnej vojenskej polícii a tíme na odstraňovanie výbušných prostriedkov. Príslušníci Vojenského poradenského tímu z provincie Uruzgan by sa mali po splnení úloh vrátiť na Slovensko do konca tohto mesiaca.


Predseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v AfganistanePredseda vlády a minister obrany navštívili zranených vojakov v Afganistane

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: mjr. Milan Vanga, Ivan Kelement - Dátum: 10.07.2013
Čítanosť: 9694
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share