Preskocit navigáciu

Úspešná previerka Michalovčanov v Lešti


Úspešná previerka Michalovčanov v Lešti

Taktickým cvičením s bojovými streľbami účelového zoskupenia 3. mechanizovanej roty michalovského práporu v dňoch 10. a 11. júla vyvrcholilo vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť ich trojtýždňové vyvedenie. Podľa veliteľa roty kapitána Bartolomeja Balogha v rámci roty cvičili aj niektoré ďalšie súčasti účelového zoskupenia. Napríklad opravárenská čata, ženijná rota a práporné obväzisko.

V prvej časti cvičenia sa rota premiestnila z priestoru rozmiestnenia a zaujala predurčenú základňu. Z nej uskutočňovala ďalšiu činnosť. Michalovčania precvičovali činnosť v základni, zabezpečovali jej ochranu pred útokmi, zaisťovali bezpečnosť v rámci stabilizačnej operácie aj v celom regióne. Vysielali pešie i motorizovaných patroly. Veliaci poddôstojník práporu štábny nadrotmajster Jozef Antolík pripomína, že dôležitou previerkou pripravenosti príslušníkov roty bola aj vyčisťovacia operácia v zastavanom priestore. „Pri tejto činnosti narazili na pomerne veľký odpor. Úlohy sa im podarilo splniť najmä vďaka účinnej podpore bojových vozidiel pechoty a ich palebnej sile. BVP ich podporovali pri prehľadaní budov a objektov. Dôležitou časťou cvičenia boli aj bojové streľby. Preverila sa aj činnosť roty pri frontálnom napadnutí základne a jej obrane. V roku 2010 som bol v Tarin Kowte veliacim poddôstojníkom strážnej čaty, neskôr aj veliacim poddôstojníkom tejto roty. Ľudí poznám, s časťou z nich som pôsobil v ISAF. Aj preto sme taký dôraz kládli na zabezpečenie vstupov do základne a prehľadávaniu osôb a vozidiel,“ hovorí veliaci poddôstojník práporu.

Spoločne s veliteľom roty si pochvaľujú možnosť využívať pri jednotlivých fázach cvičenia taktický simulátor MILES 2000, ktorý im veľmi pomáhal zreálňovať výcvik. Oceňujú nasadenie všetkých príslušníkov roty. Najmä zástupcu veliteľa roty nadporučíka Antona Novotného, veliaceho poddôstojníka 3. čaty rotmajstra Martina Bardzáka, ktorý čate aj velil, lebo jednotke chýb veliteľ, veliteľa družstva rotného Slavomíra Struňáka, ale aj strelca desiatnika Marka Semka, operátora protitankového družstva slobodníka Jána Storošku, najlepšieho vodiča BVP v rote desiatnika Petra Gromana či slobodníčky Miroslavy Posypankovej.

Cieľom vyvedenia a taktického cvičenia bolo dosiahnuť, aby sa celé účelové zoskupenie roty zladilo a bolo po vyvedení schopné plniť úlohy v rámci mechanizovanej prápornej skupiny. Bola to vlastne príprava na práporné cvičenie, ktoré sa uskutoční v septembri a októbri. V jeho priebehu už bude certifikácia celej 22. Mechanizovanej práporovej skupiny na zabezpečenie stabilizačných operácií.


Úspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v Leštispešná previerka Michalovčanov v Lešti

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 12.07.2013
Čítanosť: 9134
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share