Preskocit navigáciu

V utorok 9. júla pri incidente v Kandaháre zahynul slovenský vojak


V utorok 9. júla pri incidente v Kandaháre zahynul slovenský vojak

V utorok 9. júla 2013 o 12,15 lokálneho času (9,45 SEČ) v afganskom Kandaháre prišiel o život príslušník strážnej jednotky slovenského kontingentu v operácii ISAF v Afganistane, ďalší naši dvaja vojaci boli ťažko zranení a štyria boli zranení ľahko.

Išlo o tzv. „green-on-blue“ útok, kedy zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre strieľal príslušník Afganskej národnej armády smerom dovnútra vojenskej leteckej základne, ktorá je v bezprostrednej blízkosti civilného letiska. Úlohou afganského vojaka bolo zabezpečovať bezpečnosť perimetra civilného letiska.

Pri streľbe guľometom z veže zasiahol príslušníkov slovenskej strážnej jednotky, ktorá vo vnútornom priestore vojenskej základne prehliadala priestory základne v súvislosti s nácvikom činnosti Tímu rýchlej reakcie (QRT – Quick Reaction Team). Činnosť v QRT je jednou z úloh našej strážnej jednotky počas všetkých druhov incidentov vrátane pozemného útoku na základňu. V čase incidentu boli na mieste prítomní aj slovenskí príslušníci jednotky medzinárodnej vojenskej polície. Časť príslušníkov strážnej jednotky bola v automobiloch a časť v ich blízkom okolí. Zasiahnutí boli vojaci, ktorí stáli pri vozidlách aj vojaci sediaci v automobiloch.

Po začatí streľby afganského vojaka z veže slovenskí vojaci a vojenskí policajti opätovali paľbu smerom na vežu, ďalší zachraňovali zranených a presúvali ich mimo dostrel útočníka k betónovým zábranám. Po odvrátení ďalšieho útoku nezranení vojaci evakuovali všetkých zranených do bezpečia a privolali zdravotnícku pomoc. Všetci zasiahnutí streľbou boli ihneď prevezení a hospitalizovaní vo vojenskej nemocnici Role 3 na vojenskej základni v Kandaháre.

Útočník bol krátko po incidente zadržaný a odovzdaný vyšetrovateľom. V súčasnosti vyšetrovanie prebieha v súčinnosti so slovenským tímom, ktorý z Bratislavy priletel do Kandaháru 10. júla.

V stredu 10. júla ťažko zranených vojakov navštívil v Kandaháre minister obrany spolu s premiérom Robertom Ficom. Vládny špeciál zároveň previezol do Slovenskej republiky telo tragicky zosnulého čatára Daniela Kavuliaka, ktorý pri útoku prišiel o život.

Americké lietadlo s dvoma slovenskými vojakmi, ktorí utrpeli ťažké zranenia pri útoku afganského vojaka na našu strážnu jednotku v afganskom Kandaháre, pristálo 11. júla o 11,40 hod. na americkej vojenskej základni v nemeckom Ramsteine. Odtiaľ boli vojaci okamžite prevezení do vojenskej nemocnice pri Landstuhle.

Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké ozbrojené sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb.

Regionálne zdravotnícke centrum pri Landstuhle je najväčšou vojenskou nemocnicou americkej armády, ktorú majú v zahraničí. Toto špičkové zariadenie poskytuje najvyššiu úroveň zdravotníckej starostlivosti hlavne pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane. V americkej vojenskej nemocnici sa obaja vojaci podrobia ďalším lekárskym zákrokom a budú tam hospitalizovaní dovtedy, kým ich zdravotný stav neumožní prevoz na Slovensko.



Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga - Dátum: 12.07.2013
Čítanosť: 9870
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share