Preskocit navigáciu

Afganskú provinciu Uruzgan opustil posledný Slovák


Afganskú provinciu Uruzgan opustil posledný Slovák

Takmer šesťročné pôsobenie príslušníkov slovenských ozbrojených síl v afganskej provincii Uruzgan sa definitívne skončilo 14. júla 2013 odletom posledných slovenských vojakov z Vojenského poradenského tímu zo základne Tarin Kowt.

V nedeľu 14. júla 2013 o 12.17 lokálneho času vzlietlo z letiska Mnohonárodnej základne Tarin Kowt lietadlo C-17 Kráľovského austrálskeho letectva s desiatimi príslušníkmi Vojenského poradenského tímu CSS MAT. Po ich viac ako sedemmesačnom pôsobení na základni opúšťajú ako poslední príslušníci ozbrojených síl SR afganský Uruzgan. Týmto okamihom sa končí takmer šesťročná éra pôsobenia slovenských vojakov v náročných vysokohorských podmienkach.

S odchádzajúcim tímom sa prišli na letisko rozlúčiť najvyšší velitelia jednotiek v oblasti, veliteľ Kombinovaného tímu Uruzgan (CTU) plukovník Simon Stuart a veliteľ 2. Kavalérie účelového zoskupenia (2CAV TG) podplukovník Michael Bye. Obaja austrálski velitelia zaželali odchádzajúcemu tímu šťastnú a hlavne bezpečnú cestu domov, pričom plukovník Stuart opätovne poďakoval za pôsobenie Slovákov nielen počas doby jeho velenia. „Poradenský tím výnimočným spôsobom prispel k šíreniu dobrého mena Slovenskej republiky v očiach koaličných partnerov a predstaviteľov afganských bezpečnostných síl, hlavne svojou efektivitou, ľudským prístupom a čo je hlavné, dosiahnutými výsledkami,“ konštatoval veliteľ CTU.

Po splnení úloh spojených so stiahnutím našich vojakov z provincie Uruzgan a presune cez afganský Kandahár, sa príslušníci vojenského poradenského tímu vrátia v nasledujúcom období na Slovensko, čím sa zavŕši dôležitá etapa pôsobenia Slovákov v južnom Afganistane.

Slovenskí vojaci od roku 2008 v tomto priestore pôsobili vo viacerých oblastiach od ochrany spojeneckých predsunutých základní (FOB), ochrany mnohonárodnej základne cez provinčné rekonštrukčné aktivity až po výcvik a prípravu afganských bezpečnostných síl. „S hrdosťou na všetkých Slovákov, ktorí v priestore pôsobili, musím povedať, že všetci sa zverených úloh zhostili so cťou. A to všetko v „sparťanských“ podmienkach predsunutých základní, v nadmorskej výške Štrbského plesa, ale s teplotami neraz dosahujúcimi 45 stupňov Celzia,“ zhodnotil pôsobenie odchádzajúci veliteľ slovenského tímu CSS MAT major Štefan Zemanovič. Zároveň zdôraznil, že slovenskí vojaci pôsobiaci v tomto priestore boli prví, ktorí sa zúčastňovali na plnení úloh „za plotom“, mimo spojeneckých základní. „Pri plnení úloh mentoringu a prípravy afganských bezpečnostných síl boli často aj pod priamou paľbou nepriateľa. "Všetci, ktorí sa na plnení týchto úloh podieľali, si zaslúžia rešpekt a úctu", povedal Zemanovič.

Major Štefan Zemanovič je posledným slovenským veliteľom v Uruzgane a zároveň posledným slovenským vojakom opúšťajúcim túto provinciu. „Odchádzame s hrdo vztýčenou hlavou, so štítom v ruke a poznaním, že sme uspeli tam, kde iní takí úspešní neboli. Vo svetle udalostí ostatných dní som úprimne rád, že sa vraciame v rovnakom počte, ako sme na začiatku decembra minulého roka odchádzali,“ dodal na záver.


Afganskú provinciu Uruzgan opustil posledný SlovákAfganskú provinciu Uruzgan opustil posledný SlovákAfganskú provinciu Uruzgan opustil posledný SlovákAfganskú provinciu Uruzgan opustil posledný SlovákAfganskú provinciu Uruzgan opustil posledný SlovákAfganskú provinciu Uruzgan opustil posledný SlovákAfganskú provinciu Uruzgan opustil posledný SlovákAfganskú provinciu Uruzgan opustil posledný SlovákAfganskú provinciu Uruzgan opustil posledný Slovák

Autor: SLOVCON ISAF - mjr. Štefan Zemanovič , Foto: kpt. Štefan Andráš - Dátum: 16.07.2013
Čítanosť: 15189
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share