Preskocit navigáciu

Oslavy 133. výročia narodenia M. R. Štefánika


Oslavy 133. výročia narodenia M. R. Štefánika

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek sa v nedeľu 21. júla 2013 zúčastnil osláv pri príležitosti 133. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika v jeho rodnej obci Košariská.

Oslavy, ktoré zorganizovalo Ministerstvo obrany SR v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Múzeom M. R. Štefánika, obcou Košariská a Cirkevným zborom ECAV Košariská – Priepasné, sa začali slávnostnou bohoslužbou v evanjelickom kostole a pokračovali pietnym aktom kladenia vencov k pamätnej tabuli umiestnenej na priečelí budovi Múzea M. R. Štefánika, ktorý protokolárne zabezpečovali reprezentačné súčasti Ozbrojených síl SR.

Úctu velikánovi slovenských dejín prišli vzdať, okrem ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Dušana Čaploviča a predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Jaroslava Bašku, aj predstavitelia krajskej a miestnej samosprávy, ako aj zástupcovia mnohých občianskych združení a mimovládnych organizácií, ktoré sa v spolupráci s Ministerstvom obrany SR usilujú o aplikovanie pokrokových myšlienok generála Štefánika nielen v súčasnej modernej slovenskej spoločnosti, ale aj v nadnárodných spoločenstvách, akými sú Európska únia i Severoatlantická aliancia.

Veď, ako povedal náčelník GŠ OS SR Peter Vojtek vo svojom príhovore: „Štefánikova výnimočnosť a mimoriadnosť tkvela nielen v jeho skutočnom národnom cítení a viere nebáť sa ísť za svojimi ideálmi, ale najmä v jeho všeobecnej, diplomatickej aj vedeckej rozhľadenosti a v jeho chápaní spoločnej Európy. Prial si, aby jeho práca bola prínosom pre celý slovenský národ, ku ktorému mal veľmi blízko. Napriek tomu, že žil vo Francúzsku, osud Slovákov mu nebol nikdy ľahostajný a predsavzal si, že bude pracovať a že chce pomáhať národu, ktorý nikdy neprestal milovať. Nech je preto spomienka na generála Štefánika vždy spomienkou na to, v čo veril, žil a bránil!“
Pietne spomienkové stretnutie ukončili hostia prehliadkou expozície múzea M. R. Štefánika.


Oslavy 133. výročia narodenia M. R. ŠtefánikaOslavy 133. výročia narodenia M. R. ŠtefánikaOslavy 133. výročia narodenia M. R. ŠtefánikaOslavy 133. výročia narodenia M. R. ŠtefánikaOslavy 133. výročia narodenia M. R. ŠtefánikaOslavy 133. výročia narodenia M. R. ŠtefánikaOslavy 133. výročia narodenia M. R. ŠtefánikaOslavy 133. výročia narodenia M. R. ŠtefánikaOslavy 133. výročia narodenia M. R. ŠtefánikaOslavy 133. výročia narodenia M. R. Štefánika

Autor: KaNGŠ , Foto: Fedor Mikulčík - Dátum: 22.07.2013
Čítanosť: 11653
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share